Amerikansk ledet angreb på Mosul og imperialistisk hykleri

Den længe planlagte amerikansk ledet offensiv for at generobre den nordirakiske by Mosul fra ISIS er begyndt.  Den irakiske premierminister Haider al-Abadi erklærede på nationalt tv: “I dag erklærer jeg starten på disse sejrrige operationer.”

Angrebet på Mosul udstiller det grænseløse hykleri de amerikanske og europæiske resolutioner i FN, og uophørlige mediedækning, som beskylder de russisk støttede syriske styrker for “krigsforbrydelser” mod civile, som forsøger at generobre de østlige dele af Aleppo fra islamistiske militser. I Irak har USA med sine allierede og marionetregeringen i Bagdad indledt en vildt stormløb mod en langt større by, hvor 1,5 millioner civile, herunder 600.000 børn, er fanget.

Lise Grande, FN’s humanitære koordinator for Irak, fortalte New York Times: “FN er dybt bekymret over, at operationen i Mosul i værste fald kan blive den mest komplekse og største i verden i 2016, og vi frygter, at så mange som en million civile kan blive tvunget til at flygte fra deres hjem.”

The New York Times hilste alligevel “The Coming Battle for Mosul” velkommen i lederen den 14. oktober. Den erklærede, at byen skal være “befriet” fra “terroristers styre” – uden hensyn de menneskelige omkostninger. For kun to uger siden, stemplede dens redaktion Rusland, som en “lovløs stat”, fordi den støttede et angreb i Aleppo, som “truer 250.000 menneskers liv.”

Forskellen på de to kampe er i følge de imperialistiske hyklere, at de islamistiske ekstremistiske grupper under angreb i Aleppo bliver støttet og brugt af Washington og de europæiske magter til, at forsøge at vælte den russisk-støttede syriske regering. Derfor er civile tab “krigsforbrydelser”.

ISIS, derimod, betragtes som en hindring af Washington, fordi den brugte våbnene og rekrutterne, som den fik, som følge af de amerikanske intrigerne i Syrien, til at erobre store dele af det vestlige og nordlige Irak i 2014, nu truer de pro-amerikanske marionetregimer i Bagdad og det kurdiske område. Derfor vil eventuelle civile tab i forbindelse med at generobre Mosul blive fejet til side, som “collateral damage”.

I både Syrien og Irak, er det amerikanske mål det samme: at hævde sin dominans over den centrale olieproducerende region i verden.

Mosul bliver angrebet af op mod 20.000 irakiske soldater og 10.000 kurdiske peshmergaer soldater, forstærket af 6.000 fra irakisk politi, tusindvis af anti-ISIS kristne, turkmenere og sunnimuslimske militskrigere og tusindvis af militsmedlemmer loyale over for de shiitiske-baserede politiske partier, der kontrollere Bagdad regimet.

Bag kulisserne overvåger det amerikanske militær og kommanderer effektivt stormløbet. Amerikanske, britiske, franske, australske, jordanske og danske jagerfly og helikoptere leverer luftstøtte til de forskellige regeringsstyrker. Amerikanske marinesoldater og franske hærenheder giver artilleristøtte. Hundredvis af amerikanske, britiske, australske, tyske og italienske specialstyrker og “undervisere” er involveret i kampen, som rådgiver irakiske og kurdiske enheder og leder luft- og artilleriangreb.

Hver ugerning, som Rusland og det syriske styre er ansvarlig for i Aleppo vil blive matchet, og sandsynligvis overskredet, af USA-støttede styrker i Irak. Tidligere erfaringer, herunder overfaldet tidligere på året på den vestlige irakiske by Fallujah, levner ingen tvivl om udfaldet af angrebet på Mosul. Hele forstæder vil blive reduceret til murbrokker fra både luften og jorden, uanset hvor mange desperate civile, der gemmer sig i deres hjem. Byens el, vand og kloaksystemer vil blive ødelagt. Lægelige ydelser og transportnet vil blive gjort dysfunktionel.

Ødelæggelsen af Mosul og de enorme civile tab bliver retfærdiggjort i forvejen, som uundgåelige på grund af den fanatiske ISIS modstand. Skønnene over antallet af ISIS militante i byen spænder fra blot et par tusinde til over 10.000. Uhyggelige beretninger er dukket op om, at ISIS forbereder sig på langvarige gadekampe. Amerikanske og irakiske embedsmænd citerer Mosul beboere, som har fortalt medierne, at bygninger og biler er blevet fyldt med sprængstoffer, der er udlagt minefelter og rejst vejspærringer på hovedfærdselsårer. En tunnel-netværk er angiveligt blevet bygget, som forbinder de forskellige områder af byen.

Mosul skal tilintetgøres “for at redde den.”

Ligegyldighed overfor liv og velvære af byens befolkning er åbenbaret i de foldere, der blev droppet, i titusindvis, over byen lørdag aften. Ifølge en Reuters rapport, rådgiver en folder: “Bevar roen og fortæl dine børn, at det [bombardementet] kun er et spil eller torden før regnen … Kvinder bør ikke skrige eller råbe, for at bevare børnenes humør.” En anden advarer ildevarslende: “Hvis du ser en hærenhed, hold dig mindst 25 meter væk og undgå pludselige bevægelser.”

De irakere, der overlever “befrielsen” fra ISIS af US-ledede styrker vil blive tvunget til at flygte fra ubeboelige ruinerne i byen til overfyldte og utilstrækkelige flygtningelejre. Der er ikke fortaget seriøse forberedelser, såsom præ-byggede teltbyer med hospitaler, fødevarer og drikkevand, til at håndtere en sådan situation. Hjælpeorganisationer frygter, at titusinder vil dø af skader, eksponering, sygdom, dehydrering eller sult.

Angrebet på Mosul vil slutte den lange liste af rædsler og forbrydelser, der er blevet påført det irakiske folk af den amerikanske imperialisme og dens militærmaskine over en periode på mere end 25 år, i Washingtons søgen efter hegemoni over en af de mest ressourcerige og strategisk vigtige regioner i verden.

De tusinder, der dør, vil slutte sig til dem, der mistede livet som følge af Golfkrigen i 1991, de efterfølgende sanktioner mod Irak, fra uran forurenet ammunition, invasionen i 2003, den morderiske sunni-shia sekteriske krigsførelse, som bevidst blev provokeret af de amerikanske besættelsesstyrker, og af den amerikansk-støttede irakiske regering, efter de fleste amerikanske soldater trak sig tilbage i 2010-2011.

Troværdige skøn placere den samlede dødstal over en 25-årig periode til langt over 1,5 millioner og så højt som to millioner. Siden 2003 alene er mindst fire millioner irakere blevet internt fordrevet eller tvunget til at flygte ud af landet som flygtninge.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.