Mød den korrupte milliardær, der har bragt en ny kold krig

I morgen har danskerne en mulighed for at møde Bill Browder ved folketingets udenrigsudvalgs Høring om Magnitsky-listen.

Man må spørge, hvorfor der er en krise i forholdet mellem USA og Rusland, da Washington og Moskva har meget mere til fælles end ikke, så som at være fælles om at konfrontere international terrorisme, stabilisere Syrien og andre dele af verden, hvor der er uro og forhindre spredning af atomvåben. På trods af alt det, er USA og Rusland for øjeblikket låst i et uforholdsmæssigt forhold, der minder om den kolde krig.

Udover at søge efter en syndebuk for at forklare Hillary Clinton’s valgnederlag, hvordan det skete? Israel Shamir, en ivrig observatør af de amerikansk-russiske forhold, og den berømte amerikanske journalist Robert Parry, tror begge, at en mand fortjener meget af æren for den nye kolde krig, og at den mand er Bill Browder, en hedgefondsmanager, der gjorde sin lykke i den korrupte 1990’ser verden af russisk råvarehandel.

Browder er også symptomatisk for hvorfor USA’s regering er så dårligt informeret om den internationale udvikling, da han er kilden til meget af kongressens “ekspertviden”, der bidrager til det nuværende dødvande. Han er på en eller anden måde fremstillet som en troværdig kilde, til trods for at han har en egen-interesse i at dyrke et bestemt udkomme. Det er ligeledes ignoreret, at han har givet afkald på sit  amerikanske statsborgerskab i 1998, angiveligt for at undgå skatter. Han er nu britisk statsborger.

Browder er notorisk manden bag Magnitsky-loven i 2012, der udnyttede kongressens velvillighed til at dæmonisere Rusland og har gjort så meget for at forgifte forholdet mellem Washington og Moskva. Loven sanktionerer enkelte russiske embedsmænd, som Moskva med rette har set som uberettiget indblanding i sit retsvæsen.

Browder, en af mediernes favoritter, der fører sig frem som “Putins fjende # 1”, skildrer sig selv som en uselvisk menneskerettighedsforkæmper, men er han? Han har brugt sin formue til at true med retssager mod alle, der udfordrer hans udgave af begivenhederne, og effektivt lukker munden på mange kritikere. Han hævder, at hans revisor Sergei Magnitsky var en selvopofrende “advokat”, der opdagede en skattesvindel på 230 millioner dollars, der involverede Browder’s firma, Hermitage Capital, som skulle være konstrueret af korrupte russiske politibetjente, der anholdt Magnitsky og var skyld i hans død i et russisk fængsel.

Mange har været skeptiske overfor Browder’s fortælling, idet de har mistanke om, at bedrageriet faktisk blev brygget sammen af Browder og hans revisor Magnitsky. En russisk domstol støttede for nylig den alternative fortælling, og i slutningen af december besluttede, at Browder med vilje havde ladet sit firma gå konkurs og var involveret i skatteunddragelse. Han blev dømt til ni års fængsel i absentia.

Bill Browder er igen i mediernes søgelys, for nylig i forbindelse med vidnesbyrd i forbindelse med Russiagate. Den 16. december offentliggjorde senator Diane Feinstein fra senatets juridiske komite udskriftet af Glenn Simpson’s vidneudsagn, grundlægger af Fusion GPS. Ifølge James Carden blev Browder nævnt 50 gange, men de gentagne citater kunne tilsyneladende ikke fortjener inkludering i mediernes dækning af historien i New York Times, Washington Post og Politico.

Fusion GPS – som var involveret i den research, der producerede Steele Dossier, for at miskreditere Donald Trump – blev også tilbageholdt for at give oplysninger vedrørende en retssag i New York City, der involverer et russisk firma, der hedder Prevezon. Da oplysninger fra Browder var grundlaget for retssagen, blev hans virksomhed og forretningspraksis i Rusland en del af undersøgelsen. Simmons hævdede, at Browder viste sig at være noget undvigende og hans forklaringer om hans aktiviteter var inkonsekvente. Han hævdede, at han aldrig skulle besøge USA og ikke eje ejendomme eller drive forretninger der, hvilket var usandt, han ejer gennem et dækselskab et hus til 10 millioner dollars i Aspen Colorado. Han undveg bogstaveligt talt gentagne gange fra forsøg på at vidneindkalde ham, så han måtte vidne under ed.

I Rusland brugte Browder dækselskaber lokalt og også over hele verden, for at undgå skatter og skjule ejerskab, hvilket tyder på, at han sandsynligvis var en af mange korrupte forretningsmænd, der opererede i, hvad der var et “Wild West” forretningsmiljø. Mit spørgsmål er: “Hvorfor blev en sådan mand givet troværdighed og tilladt frit løb til at forgifte det vitalt vigtige forhold mellem USA og Rusland?” Svaret findes nok ved at følge pengene. Israel Shamir skriver, at Browder var en stor bidragyder til senator Ben Cardin i Maryland, som var den store initiativtager til Magnitsky-loven.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.