Alex Krainer’s bog, som afslører Bill Browder, censureret af Amazon

Alex Krainer’s bog: “The Killing of William Browder: Deconstructing Bill Browder’s Dangerous Deception” blev censureret af Amazon.

“I always say the truth is best even when we find it unpleasant. Any rat in a sewer can lie. It’s how rats are. It’s what makes them rats. But a human doesn’t run and hide in dark places, because he’s something more. Lying is the most personal act of cowardice there is.” ― Nancy Farmer, “The House of the Scorpion”

I januar 2015 modtog Alex Krainer en bog med titlen “Red Notice” skrevet af Bill Browder, en gang hedgefondmanager for Hermitage Capital den største udenlandske hedgefond i Rusland. Tidligere havde hans vej krydset Browder ved to lejligheder. I 2005 blev han inviteret til Browders præsentation, kun dage før han blev udvist fra Rusland. Ved den lejlighed blev Alex Krainer overrasket, fordi Browder var den første troværdige person, han nogensinde havde hørt om tale positivt om Vladimir Putin. Næste gang Krainer mødte Browder var i 2010 under en investeringskonference i Monaco. Denne gang var han meget anti-Putin. Da Krainer modtog hans bog, blev den anbefalet som en fremragende læseoplevelse.

Han skildrer Rusland som et uhyrligt, tilbagestående tyranni og præsident Putin som den grådigeste, mest hensynsløse tyran siden Genghis Khan. Bogens væsentligste plot udformes som en indtagende historie om det godes kamp mod det onde, om en ensom mand (Browder selv), der går imod et stærkt netværk af farlige kriminelle og korrupte embedsmænd i uselvisk retfærdighed. Det ville være en smuk historie – hvis det blot var sandt.

Alex Krainer var bekendt med dele af Browder’s levnet, så hans fortælling syntes mistænkelig for ham. Et par dage efter at han havde læst den, måtte han læse den igen fra begyndelsen. Ganske rigtigt opdagede han mange ting, der ikke hang sammen, hvilket fik ham til at foretage en selvstændig forskning. Det bekymrede ham så meget, at han endte op med at skrive en hel bog, som jeg hedder “The Killing of William Browder: Deconstructing Bill Browder’s Dangerous Deception.” I august i år færdiggjorde han den endelig og udgav den selv på Amazon.com.

Bogens hovedformål er at afsløre Browder’s skamløse og farlige bedrag. Udover dette har han også sat Browder’s historie ind i den rigtige sammenhæng ved at inkludere en ret detaljeret redegørelse for de relevante begivenheder, der førte til Sovjetunionens sammenbrud, Ruslands efterfølgende overgang fra kommunisme til kapitalisme og hvad Vladimir Putin’s 17 års lederskab har ændret i Rusland. Han har også medtaget en sektion, der diskuterer Vladimir Putin’s person og karakter (da Browder ubønhørligt dæmoniserer ham). I bogens sidste kapitel diskuteres historien om relationerne mellem USA og Rusland fra begyndelsen af 1800-tallet, herunder den amerikanske borgerkrig, da Rusland kom til Abraham Lincolns hjælp og spillede den centrale rolle i bevarelsen af Unionen, og hvad de fremtidige forbindelser mellem USA og Rusland kan eller burde være.

Som det viste sig, blev Alex Krainer’s bog overraskende godt modtaget af dens læsere, og i de første par uger modtog den meget opmuntrende læseranmeldelser (syv fem-stjernede og en fire-stjernet anmeldelser). Desværre kom i midten af september “The Killing of William Browder” op på Browder teamets radar, og der begyndte Krainer’s problemer også. Det ser ud til, at ytringsfriheden i den frie verden kommer med nogle begrænsninger. At afsløre Bill Browder er en af dem.

Den 13. september citerede University of Tulsa professor Jeremy Kuzmarov noget af materialet fra hans bog i en Huffington Post-artikel om Bill Browder med titlen “Raising the Curtain on the Browder-Magnitsky Story..”  Men Huffington Post fjernede den fra deres hjemmeside inden for få timer. En uge senere tilbageholdt, Amazon’s forlag, CreateSpace, hans bog, fjernede den fra Amazon.com hjemmeside og fra sin Kindle butik.

CreateSpace forklarede, at en tredjepart hævdede, at hans bog “kan indeholde ærekrænkende indhold” og for at løse de problemer, var han nødt til at kontakte Jonathan M. Winer, Browders juridiske rådgiver. Winer’s ord var alt, hvad der var nødvendigt for Amazon at forpligte og fjerne Krainer’s bog fra deres boghandel. Hans protest og efterfølgende kommunikation med CreateSpace havde ingen virkning, og hans eneste mulighed var at “samarbejde” med Browders advokater for at “løse problemerne.” Med andre ord blev han sat i den situation, at have Browder til at censurere hans bog og afgøre, om den kunne offentliggøres eller ej. Først afviste han ideen og nægtede at kontakte Mr. Winer, for i stedet at tilbyde sin bog gratis til enhver, der anmodede om en kopi. Men senere besluttede han alligevel at skrive til Mr. Winer for at finde ud af hvad, hvis noget gik galt. Indtil videre har jeg ikke modtaget noget svar, og det er indtil nu ikke muligt at købe “The Killing of William Browder: Deconstructing Bill Browder’s Dangerous Deception”, se her.

Dette er ikke første gang Bill Browder – og dem der støtter ham – effektivt har censureret, hvad den vestlige offentlighed måske eller måske ikke må vide om hans historie. I 2016 lavede den russiske filmmager Andrei Nekrasov dokumentarfilmen “The Magnitsky Act – Behind the Scenes.”

I årenes løb havde Nekrasov bygget et ry op for at producere dokumentarer, der var kritiske overfor den russiske regering, og med Magnitsky-affæren fulgte han oprindeligt Browder’s fortælling om begivenhederne og endda så Browder for sig som filmens fortæller. Men hans undersøgelse af emnet viste en række problemer med Browder’s historie. Nekrasov forsøgte at få en forklaring, men kunne ikke komme i kontakt med Browder i flere måneder. Nekrasov fik endelig fat i Browder ved en begivenhed, hvor han underskrev hans bog, han forsøgte, men var ikke i stand til at få præciseringer fra ham. Med kameraerne rullende begyndte han at redegøre for sine resultater. Mens han gjorde det, blev Browder synligt skræmt, indtil han øjeblikkeligt afbrød Nekrasov med anklager om, at han spredte russisk propaganda.

Da Nekrasov’s film var færdig, tog Browder aggressive tiltag for at blokere dens visning. Med trusler om retssager forhindrede han en allerede planlagt visning til en gruppe af medlemmer af Europa-Parlamentet i Bruxelles. Han gjorde det samme ved en anden visning i Norge og det lykkedes endda at presse det fransk-tyske tv-netværk “Arte” til at aflyse visningen af Nekrasov’s film på dens kanal. I juni 2016 forsøgte Browder at tvinge The Newseum i Washington DC til at annullere visningen af Nekrasov’s film. Heldigvis har The Newseum det prisværdige formål er at fremme ytringsfriheden og “the five freedoms of the First Amendment to the U.S. Constitution,” de nægtede at blive kuet af Browder’s intimidering og viste filmen for et Washington-publikum. Ytringsfriheden – som burde være hellig – er alvorligt kompromitteret i vesten.

Åbne, civiliserede samfund søger at løse omstridte spørgsmål ved at tillade fortalere for forskellige sider i enhver tvist at præsentere deres respektive synspunkter. En informeret, åben debat er langt den bedste mekanisme til konfliktløsning, fordi vi kun kan komme frem til konstruktive løsninger på problemer ved at tage hensyn til de forskellige interessenters synspunkter. Browder’s tilgang er i strid med et civiliseret samfunds. Han forsøger at overtale, ikke ved at indlede en velinformeret debat, men ved at undertrykke hele debatten. Browder er tydeligt bekymret over, at hans historie ikke kan tåler blot nogle enkelte stød. Imens ser det ud til, at vi i den vestlige verden er underlagt elitens advokaters vurderinger af hvad vi har lov til at vide, og hvad vi ikke har.

I sidste ende vil sandheden sejre, og Bill Browder vil miste sit kamp for at holde sit bedrag skjult. Det er noget helligt ved sandheden, og de fleste mennesker vil afvise en løgn, når de først er opmærksomme på det.

Alex Krainer er en hedgefondmanager baseret i Monaco. 

Indtil Amazon ikke længere vil undertrykke Alex Krainer’s bog kan den her læses i her: “The Killing of William Browder” i pdf-fil.

Hvis du ønsker Alex Krainer’s historie om Bill Browder i en mere handy udgave så er det muligt her: Grand Deception: The Browder Hoax

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.