Hvad der virkelig skete i Nicaragua i 2018 – Myte og fakta. 3. del af 4

Vi kan alle være enige om mindst én ting: hvad der skete i Nicaragua i 2018 var hjerteskærende. Vi er måske uenige om tal eller kilden til tragedien. Men tabet af liv – de mange skader – grusomheder – det psykologiske traume – ødelæggelse af folks levebrød – ødelæggelse af økonomien – disse har haft varige virkninger på det nicaraguanske folk og andre, der elsker dem. 

Kan Nicaragua komme videre fra disse begivenheder? Et vigtigt skridt henimod helbredelse vil være for os alle at søge sandheden sammen. 

Læg venligst for et øjeblik til side, hvad du tror, du ved om konflikten i Nicaragua. Undersøg omhyggeligt fakta og argumenterne præsenteret nedenfor. Selvom de ikke er omfattende, er de tilstrækkelige til at få en tænkende person til at stille spørgsmålstegn ved, hvad der virkelig skete. 

Spørg også dig selv, hvad der kan være de forskellige aktørers motiver? Er det fornuftigt, at de ville handle på en bestemt måde i betragtning af deres holdning? 

Dette er tredje artikel i en serie, Hvad der virkelig skete i Nicaragua i 2018 – Myte og fakta, på fire artikler om fire almindelige påstande om krisen i Nicaragua – påstande, der er beviseligt falske. Hver af disse myter modbevises af udvalgte fakta og argumenter.

MYTE nr. 3: Den nicaraguanske regerings reaktion på protesterne var brutalt (se f.eks. Dette stykke i The New York Times.)

FAKTA nr. 3: Regeringen var tilbageholdende. 

Påståede mord på demonstranter: Grupper i opposition til regeringen såvel som visse menneskerettighedsorganisationer hævdede, at regeringen myrdede over 300 for det meste unge nicaraguanske demonstranter og sårede mindst 2.800. (Se for eksempel dette stykke i The Washington Post.) Der er dog flere faktorer, der gør denne påstand meget tvivlsom.

Som tidligere bemærket, blandt de 253 personer, der mistede livet i begivenheder, der var relateret til den nicaraguanske krise, blev mindst lige så mange FSLN og regeringstilhængere dræbt som demonstranter; alligevel blev regeringen beskyldt for alle dødsfald. Hvorfor skulle regeringen dræbe sine egne tilhængere? 

Det skal bemærkes, at kun syv gymnasieelever og otte universitetsstuderende døde – og disse over tid forskellige steder – i modstrid med mediedækningen om, at der var en “massakre af studerende.”

Et stort flertal af de døde var arbejdere (60), gadesælgere (57) og arbejdsløse (40). Disse personer er mindst sandsynligt, at de er modstandere af regeringen. Hvorfor skulle regeringen være motiveret til at dræbe dem? 

Motiverne og tidligere opførsel fra begge sider skal også overvejes mere generelt. Siden regeringen blev beskyldt for alle dødsfald og skader, havde den alt at tabe og intet at vinde ved at dræbe demonstranter. Oppositionen på den anden side, ville tjene på en stigning i dødsfaldet, hvilket styrker dens krav om, at FSLN-regeringen skulle træde tilbage. Under præsident Daniel Ortega og indtil 19. april blev den nicaraguanske politistyrke anerkendt internationalt som en model for lokalsamfundspoliti.

En anden overvejelse er, at trænede snigskytter tilsyneladende blev brugt til målrettede mordofre i henhold til ballistiske og retsmedicinske rapporter. Men hvorfor antage, at snigskytterne var pro-regerings- eller FSLN-tilhængere, uden bevis? Husk, for eksempel, de historier, der tidligere blev delt, om, at politiet selv blev målrettet af en snigskytte. Mange døde også af et direkte skud i hovedet eller halsen, og ingen blev skudt i ryggen. Det siges, at det nicaraguanske politi er uddannet til at skyde midt på kroppen; selv hvis politiet brugte levende ammunition, hvad de angiveligt ikke gjorde, ville dette ikke være deres modus operandi. 

I visse tilfælde blev politiet beskyldt for at myrde nicaraguanske borgere, hvilket ville have været næsten umuligt. F.eks Velásquez-familien i Managua blev brændt levende i kvarteret Carlos Marx, og politiet blev anklaget for deres drab; men hele kvarteret var omgivet af spærringer, og endda brandmænd kunne ikke komme ind. Der blev præsenteret en video, der angiveligt viste politiet inde i kvarteret, men det blev senere bevist at være blevet filmet den 21. april, uger før tragedien. Sandheden om brandstiftelsesangrebet er emnet for denne efterforskningsdokumentar på engelsk og spansk. 

Et andet eksempel er et område kaldet “snigskytte-alléen“ (på grund af angreb der) i Monimbó-delen af Masaya; det var utilgængelig for politiet i flere uger, fordi hele byen blev omkranset af vejspærringer, og politiet var indespærret i deres kaserner. 

I midten af juli, efter at flertallet af nicaraguanerne var blevet trætte af vejspærringerne og indså, at volden faktisk kom fra oppositionen, beordrede præsident Ortega fjernelse af vejspærringerne på en forsigtig og strategisk måde for at sikre så få tab som muligt. Bagefter aftog volden, og de eneste mennesker, der døde af den politiske uro, var sandinister, herunder Lenin Mendiola nævnt ovenfor. 

Påstået afvisning af at behandle sårede demonstranter: Ortega-administrationen blev af oppositionen beskyldt for at give en ordre til sundhedsministeriet om ikke at behandle sårede demonstranter. Denne påstand blev imidlertid modbevist i to kilder, der støtter oppositionen. Den første er dette videoklip fra et tv-interview af Carlos Fernando Chamorro fra Confidencial med flere læger fra forskellige dele af Nicaragua, som alle modsagde Chamorro’s erklæring om, at de blev bedt om ikke at behandle demonstranter. Videoen slutter med, at Dr. Sonia Castro, sundhedsminister, også stærkt benægter, at hun gav eller ville give en sådan ordre. 

Den anden kilde var en pressekonference, der blev offentliggjort af den konservative dagblad La Prensa, hvor en ledende hospitalsoperationlæge nægtede påstande om, at han var blevet fyret, eller at hospitalets embedsmænd havde nægtet behandling af demonstranter i begyndelsen af konflikt. “Jeg gentager,” sagde han, “som operationschef, gentager jeg ordren: at tage sig af, jeg vil være helt klar, at behandle hele befolkningen, der kommer her, uden at spørge om noget som helst.” 

Påståede politiske fanger: Den nicaraguanske regering blev også beskyldt for at have tilbageholdt og tortureret, som politiske fanger, så mange som 1.000 mennesker, der ikke havde gjort andet end at tale fredeligt mod regeringen eller for at deltage i fredelige demonstrationer (se f.eks. Dette stykke i Havana Times.) Til at begynde med blev antallet af fanger overdrevet. I december 2018 bekræftede CVJP tilstedeværelsen af 438 personer i landets vigtigste fængsler efter de voldelige begivenheder i 2018. Nye besøg i januar 2019 bekræftede, at 76 personer var blevet fundet skyldige, hvilket efterlod i alt 362 indsatte (side 15). Dette resultat viser også, at det nicaraguanske retssystem fungerede, i betragtning af at en betydelig procentdel af sagerne fik en “ikke skyldig” dom. 

Der var også tegn på god behandling for fangerne. For eksempel gav CVJP-rapporten detaljer om adgang til kommunikation og forhold for familiemedlemmer, medicinsk behandling og andre leverede tjenester, såsom kulturelle og sportsaktiviteter. “Blandt de tilbageholdte viste ingen bevis på legemsbeskadigelse, og ingen sagde, at de var blevet udsat for tortur, grusom eller umenneskelig behandling.” 

CVJP fandt heller ikke bevis på forsvundne personer, ofte påstået af oppositionsaktivister. Menneskerettighedsorganisationer indrømmede også, at der er ingen rapporter om savnede i Nicaragua. 

Vigtigst er det, at de, der forbliver i varetægt, ikke med rimelighed kan kaldes ”politiske fanger”. De er blevet dømt for eller står stadig over for anklager om alvorlige forbrydelser som mord, voldtægt, kidnapning eller andre voldelige handlinger som beskrevet ovenfor. Fængselssystemet fører og leverer poster for forskellige aspekter af deres pleje, mens de er i varetægt. 

Et eksempel taget blandt regeringens liste over dømte fanger (fra 5. november 2018) var følgende: 

Wilfredo Antonio Orozco Urbina 33 år gammel, [fødselsdato, regerings-ID og adresse opført, men udeladt her], fra Tipitapa, befinder sig i Tipitapa-fængslet, idømt 15 år for terrorisme af det 7. distriktspanel af dommere i Managua, fanget 1. juli 2018, fængslet den 5. juli for at afslutte sin dom den 3. juli 2033. 

Fra 5. november 2018 havde han modtaget: 

6 familiebesøg 

1 lægekonsultation

11 aktiviteter i solen 

4 pakker [fra familie eller venner] 

2 retsbehandlinger

Derudover begyndte regeringen den 27. februar at frigive over 100 udvalgte fanger til husarrest i stedet for fængsel fra fængselssystemet Tipitapa ved La Modelo og La Esperanza. (“Regeringen giver hus istedet for fængsel til mere end hundrede fanger“) Denne ordning kom umiddelbart efter en økonomisk forhandling mellem regeringen og oppositionelle erhvervsledere. Dagsavisen El Nuevo Diario (27-27/2019) præsenterede flere videoer af frigivne unge fra León, der blev mødt af deres pårørende. 

Herefter fortsatte planerne om at frigive flere fanger. Den 21. marts vedtog regeringen at løslade alle de tilbageholdte, fra krisen begyndte i april sidste år, inden 90 dage. Processen overvåges af Røde Kors. 

Påstået flyvning til Costa Rica for at undslippe regeringsvold: Der har været hævdet, at tusinder af nicaraguanere flygtede til Costa Rica af frygt for repressalier  fra den nicaraguanske regering og har søgt om politisk asyl der. (Se for eksempel dette stykke i The Guardian.) Imidlertid har adskillige nicaraguanere imidlertid altid rejst til og fra Costa Rica for at finde arbejde og sende penge hjem til deres familier; arbejdsløshed forårsaget af den politiske krise var en anden grund til udvandring til et naboland. Mange nicaraguanere, der faktisk ikke flygtede fra vold, har nu draget fordel af den costaricanske asylproces for at få økonomisk hjælp fra Costa Rica. Der er også uden tvivl nogle nicaraguanere, der angiveligt begik voldelige forbrydelser under krisen, flygtede til Costa Rica for at undgå straf. Den nicaraguanske regering har meddelt, at alle dem, der forlod landet, er fri til at vende tilbage.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.