Frygt for Duarte sang

Det seneste eksempel på korruption og straffrihed i Mexico, under Enrique Peña Nieto’s regering, er sagen mod den tidligere guvernør i Chihuahua, Cesar Duarte. På trods af, at han er anklaget i en af ​​de største bedragerisager i landets historie, lever Duarte roligt i USA.

Det usædvanlige ved sagen er, at selv om den kan udløse mindst 10 arrestordre mod Duarte for ulovlig berigelse og korruption, blandt andet flere forbrydelser begået i Chihuahua, har Peña Nieto’s regering endnu ikke anmodet USA om arrestordre, med det formål, at få udleveret en så fremtrædende kriminel.

Den 20. december annoncerede Javier Corral, guvernør i staten Chihuahua for PAN, anholdelsen af den ​​tidligere generalsekretær for PRI’s nationale eksekutivkomite CEN, Alejandro Gutiérrez Gutiérrez, han beskyldte ham for at orkestrere en triangulering af 250 millioner pesos (cirka 80 millioner kroner) først fra det føderale finansministerium til staten Chihuahua’s undervisningsministerium, for derefter at kanalisere finansiering af regeringspartiet PRI’s kampagner i andre stater under valget i juli 2016.

Sagen afdækkede en sump af valgsvindel og korruption begået af højtstående medlemmer af regeringspartiet PRI på det tidspunkt, med Manlio Fabio Beltrones i front, og Gutiérrez Gutiérrez som finansiel operatør, i klar forening, eller i det mindste aftalt med finansministeriet, mens ​​den nuværende udenrigsminister Luis Videgaray var finansminister.

Redegjort for i detaljer i en omfattende artikel på forsiden af The New York Times torsdag den 21. december sidste år, sagen om triangulering af penge fra det føderale finansministerium til PRI kampagner bekræftede, at Duarte fungerede som en fundamental del af hele Peña Nieto’s korruptionsapparat.

Chihuahua’s statsanklager gør et ekstraordinært arbejde, som bør anerkendes og kopieres i alle dele af landet og støttes af den føderale regering.

Den politiske virkelighed i Mexico er ufattelig. På en pressekonference i Mexico City kritiserede han mandag den 8. januar voldsomt, at hans regering er ved at blive kvalt af det føderale finansministerium, som annullerede overførselen af 700 millioner pesos, som ved lov svarer til, hvad Chihuahua skal have, for at indlede en retssag mod et medlem af PRI.

Kun i Peña Nieto’s Mexico straffes de, der bekæmper korruptionen, som har forarmet landet i årtier efter årtier.

I et velfungerende demokrati, ville Videgaray allerede have udtalt sig  i retten om triangulering af økonomiske midler til PRI, og Beltrones retsforfulgt og ikke søge beskyttelse for at forsvare det uforsvarlige, som han gør.

Det mest alvorlige er, at Duarte, at i stedet for at side bag lås of slå, nyder friheden, fordi hverken den mexicanske anklagemyndighed (PGR) eller Videgaray har bedt Trump-regeringen om udlevering af den korrupte og tyvagtige guvernør i Chihuahua.

At anholde ham i USA, er det nemmeste. Han bor henholdsvis i byen El Paso, Texas, og på en ranch nær Las Cruces, New Mexico.

Som en del af arbejdet med rapporten i the New York Times og medforfatter, bankede Azam Ahmed, korrespondent i Mexico for den prestigefyldte avis, the New York Times, på døren i ti ejendomme i El Paso.

Den tidligere guvernør ansøger om permanent opholdstilladelse i USA gennem en af ​​hans døtre, 21 år og  borger i nationen under ledelse af Donald Trump.

Intet begrunder undladelsen af ​​den mexicanske anklagemyndighed, PGR, og Videgaray for ikke at anmode om udlevering af Duarte. Corral hævder, at PGR begrunder forsinkelsen med en historie om, at den ikke er færdig med at oversætte sagsakterne og anklagerne inden afsendelse til Washington.

Ingen tror på disse skrøner, hverken fra anklagemyndigheden (PGR) eller Videgaray’s udenrigsministerium.

Duarte er en korruptionsbombe, at overgive ham til Chihuahua’s Corral ville betyde politisk selvmord for PRI i indledningen til præsidentvalget i juli i år. Det er umuligt at retfærdiggøre Peña Nieto’s regering i  Duarte sagen.

Det er klart, at præsidenten, Beltrones, Videgaray, hele PRI og dets præsidentkandidat,José Antonio Meade, skælver af skræk over muligheden for at Duarte bliver udleveret, og fortæller (synger) alt, hvad han ved om valgsvindelen camoufleret af Los Pinos (præsidentsembedsboligen). Ellers forstår man ikke, at de  fortsætter med at undlade at anmode Trump om at levere den kriminelle.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.