Korruptionens forlængede arm: Finansministeriet

Den udbredte korruption af Enrique Peña Nieto’s regering er igen blevet demaskeret. Den afslørede metode – der er anvendt til ulovlig forvaltning af den mexicanske statskasses midler og bestemt til at støtte PRI i de enkelte staters valgprocesser – styres af finansministeriet. Mod betaling eller udeladelse antages det, at de tre finansministere og Enrique Peña Nieto selv angiveligt of tydeligt er involveret i denne forbrydelse.

Chihuahua’s justitsminister undersøger omdirigering af mindst 250 millioner pesos til PRI’s valgkampagner, også i andre mexicanske stater; under César Duarte’s regering, da Manlio Fabio Beltrones var præsident for PRI. Ifølge hundrede af dokumenter, gennemgået af
The New York Times og udtalelser fra tidligere embedsmænd med tilknytning til planen, blev omkring 14 millioner dollars deponeret i regnskaberne af fire spøgelsesvirksomheder. De blev brugt til PRI-kampagner i 2016. Alejandro Gutiérrez, den tidligere sekretær for PRI’s nationale eksekutivkomité, er fængslet og anklaget for bedrageri.

Duarte er flygtning, og hans udleveringsproces fra USA, anmodet om siden september 2017, er  udsat på ubestemt tid af det mexicanske udenrigsministerium på grund af Chihuahua’s tidligere guvernørs tætte relationer med præsident Peña Nieto. En anden nøglefigur i denne konstruktion og håndtering af røveriet er, Luis Vega Aguilar, finans- og administrationminister fra PRI, også en ven af præsidenten.

Luis Videgaray, Jose Antonio Meade, Gonzalez Anaya og chefen for de tre skal være nervøse. Dette resulterede i en hensynsløs præsidentiel skræmmekampagne: Brug finansministeriet som et politisk våben, for til sidst at stoppe den undersøgelse, der har afsløret ulovlig brug af offentlige ressourcer til valgkampsformål.

På en pressekonference anklagede Javier Corral, guvernør i Chihuahua, den føderale regering for at have undladt at betale 700 millioner pesos til staten, som repressalie for de retslige undersøgelser af bedrageriet, begået af hans forgænger. Den offentlige anmeldelse er ikke kun sandsynlig, men en bekræftelse på en måde at foretage valg- og økonomisk svindel på, som PRI længe har praktiseret.

De forvirrede og falske svar fra González Anaya og Peña Nieto mod Corrals anklage, viser manglen på argumenter fra den føderale regering.

For det første udstedte finansministeriet en erklæring, hvori den opdelte midlerne til Chihuahua’s regering, uden at nævne de 700 millioner, som Corral hævdede. Den følgende dag forklarede González Anaya i et tv-interview, at nævnte beløb ikke var blevet deponeret, fordi de havde “et forkert kontonummer” og forsikrede om, at disse ressourcer ikke vil blive deponeret, “fordi de er for regnskabsåret 2017.”

Peña afviste klagen, fordi det drejer sig om “en partisk handling”, og med en flabethed af ekstrem kynisme erklærede han: “Præsidenten vil optræde med sit demokratiske kald, med absolut upartiskhed og strengt overholde loven.” Det, som præsidenten har vist, er præcis det modsatte: autoritært kald, perversion af institutioner og foragt for loven. Nu bekræftes det, hvorfor han pralede af, at hvis han ved noget, er det at “vinde valg”. Hans dygtighed er baseret på valgkorruption. Således kom han til magten og således ønsker han at indsætte sin efterfølger.

At dreje finansministeriet – hvis vigtigste funktion er at forvalte offentlige penge til fordel for alle mexicanere – til et instrument for politisk bedrageri og intimidering er yderst alvorlig. At bruge statskassens ressourcer til ulovligt at finansiere PRI’s kampagner, og så snart plyndringen er fordømt, omdanne statskassen til et afpresningsvåben for at hindre en retslig undersøgelse, som beviser, at peñismo’ens korruption, det er afskyelig og uacceptabelt.

Sagen skal bedømmes i henhold til loven, indtil der træffes en retsafgørelse – og en offentlig fordømmelse – imod alle involverede i korruptionen i sine forskellige facetter: Bedrageri, omdirigering af offentlige ressourcer, misbrug af betroet hverv, hæleri, ulovlig udøvelse af den offentlige funktion og forhindring af retfærdighed.

Fremgangsmåden for valgsvindel er blevet afsløret:

1. Finansministeriet sender ressourcer til PRI’s statslige regeringer.

2. De lokale finanssekretariater allokerer disse beløb til investeringsprojekter (i tilfælde af Chihuahua, til uddannelsesafdelingen).

3. Spøgelsesvirksomheder oprettes, hvor ressourcerne deponeres, og realiseringen af ​​de tildelte projekter simuleres.

4. Pengene fra statskassen leveres hemmeligt kontant til regering- og PRI embedsmænd, føderale og statslige, til brug i politiske kampagner.

5. Med disse ulovlige penge, fortsætter det hemmelige køb af plads og goodwill i medierne, distribution af artikler, som forskellige former for køb og tvang af stemmer: levering af offentlig service, sociale programmer, proviant, forskellige produkter til hjemmet og gaver i kontanter eller via kort (Monex sagen).

6. PRI’s regeringer forstyrer eller bedrager de valg- og retshåndhævende institutioner, både føderale og lokale, for at kunne begå valgkriminalitet uden at blive sanktioneret.

7. Valgkorruption gennemføres med totalt straffrihed.

Dette angreb mod demokrati, retsstatsprincippet og borgernes værdighed er, hvad regeringen og Enrique Peña Nieto’s parti, PRI, har til hensigt at fortsætte ustraffet, for at kunne gentage det i valgprocessen i år. En sådan hensigt, indebærer ikke kun en rådden karakter, manglende dømmekraft og uansvarlighed. Den sociale lede mod den grove valgkorruption, som PRI praktiserer gennem fornedrelsen af institutioner og enkeltpersoner, har nået sin grænse. Det er vigtigt at stoppe straffrihedspagten en gang for alle.

Kilde: Proceso nummer 2150.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.