Den defekte Peña – katastrofale meningsmålinger

Undersøgelser, interne afstemninger og de sociale netværk indikerer et katastrofalt scenario for det regerende parti i de kommende føderale valg i 2018.

Det er ikke kun den manglende fremgang for PRI’s eneste kandidat til præsidentembedet i Mexico, José Antonio Meade, der har tændt de røde lamper hos alle PRI-politikere. Næsten alle indikatorerne tyder på, at PRI vil miste regeringer, som det har nu, som Jalisco og Yucatan, og vil ikke kunne vinde i nogen af de ni stater, der afholder guvernørvalg.

I valget til kongressen, synes PRI også at ligge på tredjepladsen, efter koalitionerne Morena-PT-PES og PAN-PRD-MC, og i nogle stater, som Chiapas, er der et autentisk spirende oprør ved udvælgelsen af kandidater.

Mere end en fremgang for Andrés Manuel López Obrador, oppositionens politiske leder, der kapitaliserer på sin modstand mod Peña-modellen, er det, vi ser, den autentisk defekte Peña Nieto. Det vil sige, at det accelererede fald i accepten af Enrique Peña Nieto’s regering og summen af korruptionskandaler, der involverer ni (9) PRI eksguvernører, er samlet set en næsten uoverstigelig opgave for en hvilken som helst regeringskandidat.

Meade selv har forsøgt at unddrage sig, den eneste styrke han har: PRI’s “voto duro”, den hårde stemme, hentet af partiets aktive medlemmer. I denne del af kampagnen, forsøger den tidligere finansminister at præsentere sig som kandidat uden forbindelse til den regering, hvor han havde tre nøgleposter.

Fra “Estafa Maestra” i Sedesol til skandalen om triangulationen af midler fra finansmisteriet til staterne i 2016-valget, Meade’s kampagne er mineret med skandaler, som involverer ham, i det mindste ved ikke at have løftet en finger.

Undersøgelsen udgivet af Buendía & Laredo i avisen El Universal skildrer krisens størrelse for PRI, Peña Nieto og Meade: Den officielle kandidat har stagneret på 16%, på en fjern tredjeplads efter Ricardo Anaya, som gik tre procent frem (fra 23 til 26%) og 32% fra López Obrador.

Consulta Mitofsky registrerede i sin seneste undersøgelse en mindre afstand mellem Meade og Anaya, men har også PRI-kandidaten på en tredjeplads: 18,2% mod 20,4% til Anaya og 23,6% til López Obrador.

PRI vil tabe i de ni stater, hvor der afholdes guvernørvalg i år, mens Morena leder i målingerne i seks af disse stater (Chiapas, Mexico City, Morelos, Puebla, Tabasco og Veracruz), ligesom PAN fastholder føringen i to stater (Yucatán og Guanajuato) og Movimiento Ciudadano i en (Jalisco), ifølge resultaterne af undersøgelsen foretaget den 24. januar af firmaet Massive Caller.

Disse telefoninterviews, foretaget blandt tusind mennesker i hver af staterne, viste, at PRI ville tabe i de stater, hvor det stadig regerer, hvilket er tilfældet i Jalisco, Yucatán og Chiapas (sidstnævnte i koalition med Partido Verde), mens PAN har udsigt til at miste Puebla og Veracruz, og PRD i Morelos, Tabasco og Mexico City.

Morena’s vækst er meget tydelig i alle stater og har et stort forspring i Mexico City, hvor Claudia Sheinbaum har 35,7% af de udspurgte sammenlignet med 18,9% af Alejandra Barrales, fra PRD-PAN-MC , og 13,2% af Mikel Arriola, fra PRI-Verde.

I Chiapas registrerede Morena’s kandidat, Rutilio Escandón, en føring på 33,2% af de udspurgte, sammenlignet med 16,7% af kandidaten José Antonio Aguilar Bodegas, fra koalitionen PAN-PRD-MC og Roberto Albores, den regerende PRI-Verde, har kun 14,7% af de udspurgte, ifølge samme undersøgelse. I denne stat er procentdelen af udspurgte, som ikke har besluttet sig: 19,8%.

I Tabasco, hvor de vil afsætte Arturo Núñez’s PRD-regering, har kandidaten fra Morena-PES-PT-koalitionen, Adán Augusto López, en føring på 33,3% efterfulgt af Gerardo Gaudiano Roviroza med 20,8% fra PAN-PRD-MC-koalitionen, mens Georgina Trujillo (PRI), fra PRI-Verde-Panal, har kun opbakning fra 14,5% af de udspurgte. Der er 18,5% uafklarede stemmer, ifølge samme opinionmålingsinstitut.

Overraskelsen er Veracruz, hvor kandidaten Cuitláhuac García, Morena-PES-PT, har 30,4% af de udspurgtes opbakning, og Miguel Angel Yunes Márquez, søn af den nuværende guvernør, har 27,8% til koalitionen PAN-PRD-MC, og PRI’s José Yunes Zorrilla har kun 13,8%. Udspurgte, som ikke har besluttet sig er 19,5%, med en fejlmargen på plus/minus 3,2%.

I staten Morelos har den nyudnævnte kandidat fra Morena-PT-PS, tidligere fodboldspiller og borgmesteren i Cuernavaca, Cuauhtémoc Blanco, 31,8% af de udspurgte, sammenlignet med 13,5% til Víctor Caballero fra PAN, 10% til Alejandro Vera, fra PRI-Verde-Panal, og kun 7,3% til Rodrigo Gayosso, fra PRD. Andelen uafklarede når 21,5% i denne stat.

I Puebla, hvor Martha Erika Alonso, hustru til ex-guvernør Rafael Moreno Valle, søger at vinde guvernørposten med PAN-PRD-MC-koalitionen, har hun kun 22,3% opakning fra de udspurgte, som er under de 26,5% til senator Miguel Barbosa Huerta, Morena -PES-PT, og 17,1% til Juan Carlos Lastiri Quiroz, fra PRI-Verde-Panal.

PRI vil miste regeringsmagten i Yucatan, som blev holdt af Rolando Zapata Bello, mod den tidligere borgmester i Mérida, Mauricio Vila, fra koalitionen PAN-PRD-MC, der tegnede sig for 35,6% af de udspurgte, langt foran PRI-kandidaten Mauricio Sahui’s 22,8%, fra PRI-Verde-Panal, og sølle 14,5% til Rogerio Vázquez Castro, udpeget af Morena-PES-PT.

I Guanajuato leder PAN også i opinionsmålingerne med Diego Sinhué Rodríguez Vallejo, i koalition med PRD og MC, som registrerer 30,2% af de udspurgte, langt foran PRI-kandidaten José Luis Romero Hicks, som kun har 15,6% og Morena’s kandidat, Antares Vázquez Alatorre, registrerede 14,9%. Det er den stat med den højeste procentdel af uafklarede stemmer: 23,5%.

Movimiento Ciuadadano, MC , med borgmesteren i Guadalajara, Enrique Alfaro, fører i målingerne i Jalisco, med 33. 4%, meget langt foran den officielle kandidat Miguel Castro Reynoso, fra PRI-Verde-Panal, med kun 14,1%. PAN, som også styrede denne stat, har kun 12,3% i målingerne med Miguel Ángel Moraz, og Carlos Lomelí Bolaños, Morena-PES-PT, har 10,9%. Andelen uafklarede stemmer er 19,6%.

På denne baggrund står vi over for nogle af de mest omkostningsfulde valg for det regerende parti. Det er ikke mærkeligt, at selv Peña Nieto er “irriteret” over de sociale medier og virkeligheden.

Kilde: www.homozapping.com.mx

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.