F-35: Halvdelen flyver ikke, koster alt for meget, og “vi” har bestilt en hel del

Det siger stadig sig selv, at USA har været førende indenfor teknologisk innovativ militær hardware. Den Russiske Føderation har for nylig overhalet USA på et meget vigtigt område: hypersonic våben, men USA har i mange år haft det bedste og mest avancerede fly på vingerne.

Bortset fra, at der er et problem.

F-22 er grotesk dyrt (mere om dette her) og F-35, standard for de amerikanske styrker (og det danske luftvåben, når F-16 er udfaset), er også meget dyrt, og halvdelen af den nuværende flåde arbejder ikke engang. Ifølge en rapport fra  Breakingdefense.com, siger den nye direktør for Operational Test and Evaluation, Robert Behler dette om F-35 Joint Strike-fighter i hans kontors seneste årsrapport:

• F-35-flådens driftssikkerhed forbliver under kravene og er afhængig af midlertidige løsninger, der ikke ville opfylde serviceforventningerne i kampsituationer. I de seneste år har de fleste egnethedsmålinger forblevet næsten ens, eller kun flyttet inden for smalle bånd, som ikke er tilstrækkelige til at karakterisere en ændring i ydeevnen.

• Den samlede flådes månedlige tilgængelighedsgrad forbliver omkring 50 procent, en betingelse, der har eksisteret uden nogen væsentlig forbedring siden oktober 2014, på trods af det stigende antal nye fly. En bemærkelsesværdig tendens er en stigning i procenten af flåden, der ikke kan flyve, mens man afventer udskiftningsdele – indikeret ved the Not Mission Capable (kan ikke udføre sin mission) i overenstemmelse med Supplyrate (egentlig RSR, required supply rate, indikerer hvor meget kampklar materiel, der er nødvendigt i en operation, m.a.).

Pålideligheden er stagneret. Det er usandsynligt, at programmet vil nå JSF ORD (Operational Requirements Document) grænseværdierne for de fleste pålidelighedsmålinger. Mest bemærkelseværdigt er sandsynligvis at programmet ikke kan opnå de gennemsnitlige flyvetimer mellem de kritisk fejlbehæftede værdier uden at redesigne flykomponenter.

Dette er et forbandet problem, der er gjort værre af, at dette jagerfly forventes at udgøre størstedelen af de amerikanske luftforsvarsstyrker med tiden, med omkring 2.400 fly i indkøb til amerikanerne og i alt 3.100 med de ni store partnerlande. Projektet var 163 milliarder dollars over budgettet i 2014! Men programmet er også blevet betegnet som “too big to kill”, så medlemslandene fortsætter med at købe dem.

De største problemer er for tiden disse:

• De indbyggede computersystemer er modtagelige for cyberangreb, så meget, at F-35-programmet forventes at udføre test af flyoperationer uden tilgængelighed af dets autonome logistikinformationssystem eller ALIS, stort set det samme for F-35, som computeren i nye biler, der fortæller dig, når du har brug for vedligeholdelse.

• Dækkene til F-35B-varianten er problematiske. I øjeblikket er det gennemsnitlige liv for et dæk under 10 landinger, langt under det konventionelle krav om 25 fuldstoplandinger. Problemet ligger i at finde et dæk, der kan holde til den yderligere vægt af denne variant, men som kan modstå lodrette landinger og stadig være let nok til den eksisterende flystruktur.

• Spidsen til  brændstofspåfyldning under flyvning brækker ofte, hvilket resulterer i begrænsninger af påfyldning i luften for eskadriller af disse fly.

• F-35A-pistolen rammer konsekvent ved siden af mål på jord test fra lav højde (strafe-test), og programmet forsøger stadig at løse dette problem. (B- og C-varianterne er bedre, men viser stadig en afvigelse fra målet, der er den samme som A, som er ‘lang og til højre’.)

• F-35B formodes at kunne holde til 8.000 timer i brug. Flyet, der blev anvendt til testning af denne udholdenhed, gik is stykker og skulle udskiftes.

Den nuværende flådes tilgængelighedsgrad for de store amerikanske baser varierer mellem en lavpunkt på 35% tilgængelighed for F-35B (7 fly) ved Edwards Air Force Base i Californien og 70% for Hill AFB’s F-35A (27 fly).

Problemerne har betydning for både produktion og salg af dette fly. Tyskland har prioriteret Eurofighter-tyfonen før F-35, og tildeler dermed den en som en “sekundær mulighed.” Lokalt er programkontorets tålmodighed slidt op på grund af Lockheed Martins manglende evne til at reducere flyomkostningerne trods lovning om at gøre det. (Hvert fly koster for tiden mellem US $ 94 og $ 110 millioner. – Den tilsvarende russiske Su-35 koster $ 40 til $ 65 millioner, stadig dyrt, men alle deres fly fungerer.)

Konceptet med denne fighter er faktisk meget interessant. Da flyet har stealth teknologi, er det meget svært at få øje på radar, og den har en sensor uden for synsvidde, så teoretisk behøver det ikke at møde fjendtlige fly, da det kan se dem godt over 100 miles væk. Flyets design er fokuseret på direkte konflikt undgåelse, og i denne sammenhæng kompenseres nogle af dens funktionsmangler (lav tophastighed, lav rækkevidde og lav fleksibilitet) ved at forblive usynlige.

Den største kritik af, hvorfor programmet er så dyrt, ser ud til at være centreret om Lockheed’s lov til at designe, afprøve og producere dette fly samtidig uden den sædvanlige testproces, identificering og fastsættelse af defekter, inden den fart på sin sin produktionslinje.

I modsætning hertil, Su-35 (sammenlignet her simpelthen fordi nummer 35 er det samme for begge fly) koster langt mindre, har stærk pålidelighed, er meget hurtigere og længere rækkevidde. Videoen nedenfor giver en interessant sammenligning mellem disse to utrolige fly.

Kilde

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.