Intet angreb, ingen ofre, ingen kemiske våben: Douma vidner taler ved OPCW briefing i Haag

Vidner til det påståede kemiske angreb i Douma, herunder 11-årige Hassan Diab og hospitalspersonale, fortalte journalister i Haag, at videoen fra de Hvide Hjelme, der blev anvendt som påskud til et amerikansk ledet angreb mod Syrien, faktisk var iscenesat.

“Vi var i kælderen, og vi hørte folk råbe, at vi skulle gå til hospitalet. Vi gik gennem en tunnel. På hospitalet begyndte de at hælde koldt vand på mig, “sagde drengen på pressekonferencen, samlet af Ruslands mission i Organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW) i Haag.

Hassan var blandt de “ofre”, der blev spulet af vandslanger i en video udgivet af den kontroversielle gruppe de Hvide Hjelme den 7. april. Drengen og hans familie talte senere til medierne og afslørede, at Hassan var kaldt til scenen af ​​mænd, som hævdede at der havde været et kemisk angreb. De begyndte at hælde koldt vand på drengen, og andre filmede de skræmte børn.

“Der var folk, der ikke var ukendte for os, som filmede skadestuen, de filmede kaosset, der fandt sted inde, og filmet folk, der blev spulet med vand. Materialet, som de plejede at spule dem med vand, var faktisk oprindeligt brugt til at rengøre gulvene, “mindede Ahmad Kashoi, leder af skadestuen. “Det skete i omkring en time, vi gav hjælp til dem og sendte dem hjem. Ingen er døde. Ingen led af kemisk eksponering.”

Halil al-Jaish, en genopliver, der have vagt på Douma-hospitalet den dag, fortalte pressekonferencen om, at nogle af patienterne faktisk havde oplevet åndedrætsproblemer. Symptomerne var dog forårsaget af kraftigt støv, som fyldte området på grund af nylige luftangreb, og ingen viste tegn på kemisk krigsforgiftning, sagde al-Jaish.

Sygehuset modtog mennesker, der led af røg og støv kvælningsfornemmelser på dagen for det påståede angreb, sagde Muwaffak Nasrim, en paramediciner, der arbejdede på skadestuen. Den panik, der ses i optagelser fra de Hvide Hjelme, var især forårsaget af folk, der råbte om den påståede brug af kemiske våben, tilføjede Nasrim, der oplevede de kaotiske scener. Ingen patienter viste imidlertid symptomer på eksponering af kemiske våben, sagde han.

Ahmad Saur, en ambulancemand fra syrisk røde halvmåne, sagde, at den afdeling han arbejdede på, ikke modtog nogen patienter, udsat for kemiske våben på dagen for den påståede hændelse eller efter den. Alle patienterne havde brug for enten generel lægehjælp eller hjælp til skader, sagde han. Saur fortalte journalister, at han kom at tale i Haag, uafhængigt af røde halvmåne, og at han vidnede frit og uden pres.

En reporter spurgte, hvad der ville ske med øjenvidnerne, og om de ville “blive i Europa for at vidne.”

“Vi rejser hjem og ser ikke noget problem med det. Situationen er meget bedre nu. Vi er Douma-beboere, ligesom mange andre, “sagde Hassan Ayoun, en læge fra beredskabsafdelingen.

Seks af Douma-vidnerne, der blev bragt til Haag, er allerede interviewet af OPCWs tekniske eksperter, sagde Ruslands faste repræsentant i OPCW, Aleksandr Shulgin.

“De andre var også klar, men eksperterne holder sig til deres egne retningslinjer. De har valgt seks personer, talte med dem og sagde, at de var “helt tilfredse” med deres vidnesbyrd og havde ikke yderligere spørgsmål, “afslørede Shulgin. Han tilføjede, at påstandene fra “visse vestlige lande” forud for briefingen om, at Moskva og Damaskus søgte at “skjule” vidnerne fra OPCW-eksperterne, ikke holdt vand.

Den påståede kemiske hændelse blev kun støttet af de Hvide Hjelmes video og sociale medierapporter fra  grupper med tilknytning til de militante, men USA, Storbritannien og Frankrig vurderede, at de havde tilstrækkeligt bevis for, at det rent faktisk fandt sted og lancerede en række straffeangreb mod Syrien den 14. april. USA og dets allierede anklagede den syriske præsident Bashar Assad for at udføre “angrebet” uden at fremlægge noget bevis for deres påstand. Det er påfaldende, at angrebet kom få timer før OPCW- undersøgelsesholdet ankom i Douma for at afgøre, om kemiske våben var blevet brugt der.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.