Er Nicaragua’s mareridt kun lige begyndt?

Mindst 30 mennesker blev dræbt efter flere dages voldelige begivenheder overalt i Nicaragua, efter at uromagere gik amok, som de hævdede, var en “fredelig demokratisk protest” mod statens planer om at reformere det konkursramte sociale sikringssystem. Regeringen foreslog faktisk en lille stigning i bidraget til dens nationale fond, som var mindre end hvad IMF og landets erhvervsliv ønskede. de ville  hæve pensionsalderen med fem år, blandt andre ændringer. De forholdsvis mildere reformer, som staten ønskede at gennemføre, burde ikke have resulteret i så meget kaos, og mens nogle måske spekulerer på, at situationen ville have været meget værre, hvis myndighederne var gået med på IMF’s meget hårdere såkaldte “løsning”, kan man hævde, at hele denne socialsikrings-episode var forudbestemt til at være en “udløsende begivenhed” for at udløse større uroligheder, uanset hvad der i sidste ende blev foreslået.

Uromagerne udstyret med improviserede våben og en blodtørst til at dræbe, der er uforholdsmæssigt i modstrid med blot at protestere mod en lille stigning i de sociale sikringsbetalinger. Den vold, der eksploderede på tværs af landet var tilsyneladende en generalprøve på en hybrid krig på bestilling, ser ud som om det har været iværksat for at undersøge samfundets modtagelighed overfor  regimeskifte-uroligheder og regeringens svar på dem. Præsident Ortega, en tidligere socialist, der forsvarede sit land mod amerikansk støttede narko-terrorister under den gamle kolde krig, annullerede fornuftigt sin planlagte forhøjelse som en de-eskaleringsforanstaltning med det formål at udskille de virkelige demonstranter fra uromagerne, men der er en risiko for at sidstnævnte kan trække sig tilbage og blande sig med den førstnævnte næste gang de beslutter at strejke. Der ingen tvivl om, at de vender tilbage en anden gang i fremtiden, fordi Nicaragua er blevet for vigtig i den nye kolde krig for deres bagmænd at ignorere det.

Denne tidligere proxy-slagmark er igen geostrategisk betydelig, men ikke på nogen måde relateret til den forældede “dominoeffekt” model, der plejede at drive dens tidligere konflikter. I dag er Nicaragua vært for Kinas planlagte Transoceaniske Kanal, som er ment til at konkurrere med den panamanske, men som indtil videre har kæmpet i lang tid for at blive til noget, men ligesom næsten alt i de nuværende internationale relationer, er der også en russisk vinkel til det. Moskva og Managua har uddybet deres militære og endog rumfartsamarbejde i de senere år, og dette har allerede trukket betydelig negativ opmærksomhed fra mainstream medier i vesten, som var mere end ivrige efter at skabe frygt med påståede gammel koldkrigs paralleller. Som forventet optog de en koordineret informationskrig mod regeringen for at skildre den som et “korrupt diktatur“, der “ikke bekymrer sig for miljømæssige rettigheder” og “undertrykker oprindelige minoriteter” langs den caribiske kyst.

Før eller senere er der sandsynlighed for, at Hybrid Krig-uro igen bryder ud i Nicaragua, hvis præsident Ortega ikke fjerner sig fra sine multipolære partnere i Kina, Rusland og også den venezuelanske ledede ALBA-gruppering som en strategisk indrømmelse konfronteret med USAs seneste asymmetriske aggression. Det er tydeligt at se, at Trump fortsætter sin forgængers operativ kondor 2.0 hemisfæriske unipolære operation for at genvinde kontrollen over Latinamerika og vil ikke stoppe, før han får, hvad han vil have.

Kilde

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.