Enden på flådeimperiernes æra

I de sidste 500 år har europæiske nationer – Portugal, Holland, Spanien, Storbritannien, Frankrig og i en kort periode Tyskland – været i stand til at plyndre meget af planeten ved at projicere deres flådemagt i udlandet. Da en stor del af verdens befolkning bor langs kysterne, og de fleste handler over vand, bevæbnede skibe, der pludselig dukkede op ud af ingenting, var i stand til at undertvinge de lokale befolkninger. Armadaerne kunne plyndre, pålægge skat, straffe de ulydige, og derefter bruge byttet og skatten til at bygge flere skibe, udvide omfanget af deres flådeimperier. Dette tillod en lille region med få naturressourcer og få indfødte fortrin ud over ekstreme aggresivitet og blod tørst og et væld af smitsomme sygdomme til at dominere kloden i et halvt årtusinde.

Den ultimative arvtager til dette maritimt imperiale projekt er USA, som med den nye tilføjelse af luftvåben og med sin store hangarflåde og et stort netværk af militærbaser i hele verden kan formodes at påtvinge hele verden Pax Americana. Eller rettere var i stand til at gøre det – i den korte periode mellem Sovjetunionens sammenbrud og fremkomsten af ​​Rusland og Kina som nye globale magter og deres udvikling af nye antiskibs- og antiluftskyts-teknologier. Men nu er dette imperiale  projekt slut.

Før det sovjetiske sammenbrud turde det amerikanske militær generelt ikke direkte true de lande, som Sovjetunionen havde udvidet sin beskyttelse til. Ikke desto mindre kunne det ved at bruge sin flådemagt til at dominere de sejlruter, der transporterede råolie, og ved at insistere på, at olie blev handlet i amerikanske dollars, leve over evne ved at udstede gældsbeviser i dollars og tvinge lande rundt omkring i verden til at investere i dem. Det importerede, hvad det ønskede ved hjælp af lånte penge, mens det eksportere inflation, eksproprierede det folks opsparing over hele verden. I processen har USA akkumuleret absolut forbløffende mængder af national gæld – ud over hvad der nogensinde før er set. Når denne gældsbombe endelig eksploderer, vil den sprede økonomisk ødelæggelse langt ud over de amerikanske grænser. Og den vil eksplodere, når petrodollar-rigdomspumpen, pålagt verden gennem den amerikanske flåde- og luftoverlegenhed, stopper med at fungere.

Ny missilteknologi har gjort at et flådeimperium billigt at besejre. Tidligere måtte man have skibe, som overgik fjendens i hurtighed og artilleri for at udkæmpe et søslag. Den spanske armada blev sunket af den britiske armada. Indtil for nylig betød dette, at kun de lande, hvis industriers styrke matchede USAs, nogensinde kunne drømme om at modsætte sig det militært. Men det er nu ændret: Ruslands nye missiler kan affyres tusindvis af kilometer væk, og er ustoppelige, og der skal kun en til at sænke en destroyer og kun to til at sænke et hangarskib. Den amerikanske flåde kan nu sænkes uden selv at have egen flåde. De relative størrelser af amerikanske og russiske økonomier eller forsvarsbudgetter er irrelevante: Russerne kan bygge flere missiler meget hurtigere og billigere end amerikanerne ville være i stand til at bygge flere hangarskibe. 

Lige så vigtigt er udviklingen af ​​nye russiske luftforsvarskapaciteter: S-300 og S-400-systemer, som i det væsentlige kan forsegle et lands luftrum. Uanset hvor disse systemer anvendes, som i Syrien, er amerikanske styrker nu tvunget til at forblive ude af deres rækkevidde. Med sin flåde- og luftoverlegenhed hurtigt forduftet, er alt, hvad USA kan falde tilbage på militært, brugen af ​​store ekspeditionsstyrker  – en mulighed, der er politisk ubehagelig og har vist sig at være ineffektiv i Irak og Afghanistan. Der er også den nukleare mulighed, og mens det amerikanske atomvåben arsenal sandsynligvis ikke vil blive neutraliseret foreløbigt, er atomvåben kun nyttige som afskrækkelse. Deres særlige værdi er at forhindre krige i at eskalere ud over et bestemt punkt, men dette punkt ligger ud over elimineringen af ​​den amerikanske globale flåde- og luftdominans. Kernevåben er meget værre end ubrugelig til at øge ens aggressive adfærd mod en atomvåbenmodstander; det ville altid være selvmord. Hvad USA nu står overfor, er i det væsentlige et finansielt problem med en ubetalelig gæld og en manglende rigdomspumpe, og det bør være et forbløffende åbenlyst pointe, at udløse nukleare eksplosioner overalt i verden ikke ville løse problemerne med et falleret imperium.

Begivenheder, som signalerer store, skelsættende forandringer i verden, virker ofte mindre, når de ses isoleret. Julius Caesars krydsning af Rubicon var kun en krydsning af en flod; sovjetiske og amerikanske tropper, der mødtes og fraterniserede ved Elben, var en relativ mindre begivenhed – intet nær omfanget af belejringen af Leningrad, slaget om Stalingrad eller Berlins fald. Alligevel signalerede de et tektonisk skifte i det historiske landskab. Og måske har vi lige været vidne til noget, der ligner det, det nyligt patetisk lille slag i East Gouta i Syrien, hvor USA brugte et påstået kemisk våbenangreb som påskud for at lancere et angreb på nogle flyvepladser og bygninger i Syrien. Det amerikanske udenrigspolitiske etablissement ønskede at vise, at det stadig betyder noget og spiller en rolle, men det der virkelig skete var, at USA’s flåde og luftvåben blev demonstreret at være næsten helt betydningsløst.

Selvfølgelig er alt dette frygtelige nyheder for de amerikanske militær- og udenrigspolitiske etablissement, såvel som til de mange amerikanske kongresmedlemmer, i hvis distrikter militære entreprenører opererer eller militære baser er beliggende. Det er selvfølgelig også dårlige nyheder for våbenfabrikanterne, for personale på militærbaser og for mange andre også. Det er simpelthen også forfærdelige nyheder økonomisk, da forsvarsudgifter handler om det eneste effektive middel til økonomisk stimulering, som den amerikanske regering politisk er i stand til. Obama’s “shovel-ready jobs,”  gjorde intet for at forhindre den dramatiske skred på arbejdsmarkedet erhvervsfrekvens, hvilket er en eufemisme for det omvendte af den reelle arbejdsløshed. Der er også den vidunderlige plan om at give en masse penge til Elon Musk’s SpaceX (samtidig med at købe livsvigtige raketmotorer fra russerne, der i øjeblikket diskuterer at blokere deres eksport til USA som gengældelse for flere amerikanske sanktioner). Kort sagt, fjerner man forsvarets stimulus, vil den amerikanske økonomi lave en høj knaldende lyd efterfulgt af et gradvist aftagende hvislende støj, som når man prikker hul på en ballon med en nål.

Det er overflødigt at sige, at alle involverede vil gøre deres bedste for at nægte eller skjule det faktum så længe som muligt, at det amerikanske udenrigspolitiske og forsvarsetablissement nu er neutraliseret. Det amerikanske flåde- og luftimperium vil ikke mislykkes, fordi det vil blive besejret militært, og det vil heller ikke blive afviklet, når nyhederne synker ind, fordi det er ubrugeligt; i stedet vil det blive tvunget til at begrænse sine operationer på grund af manglende midler. Der kan stadig være et par høje brag, før det giver op, men det meste, vi vil høre, er en masse klynken. Sådan gik Sovjetunionen; sådan vil det også gå med USA.

Kilde

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.