Demonstrationer eller kontrarevolution: Made in USA eller Nicaragua?

Mange ting kan ændres til det bedre i Nicaragua, men det skal være nicaraguanernes projekt eller USA’s?

Mange spekulerer på, om USA er involveret i de studerendes protester i den seneste måned i Nicaragua, som forsøgte at destabilisere landet. Vestlige medier skriver meget lidt om spørgsmålet, samtidig med at lignende scenarier har udspillet sig i Venezuela, Brasilien, Cuba, Honduras, Bolivia og andre lande, hvor venstrefløjen har gjort fremskridt. I øjeblikket er tre nicaraguanske studerende på en tur til Europa og Danmark for at søge støtte til deres kampagne. Mindst en repræsenterer en organisation finansieret og grundlagt af USA.

Jessica Cisneros lige nu på turné i Danmark, beskæftiger sig med integration og ungdomsdeltagelse i politiske processer. Hun er medlem af Movimiento Civico de Juventudes (MCJ). Denne organisation er finansieret, grundlagt af og en integreret del af National Democratic Institute. NDI er en organisation, der arbejder for at ændre samfundene i andre lande. NDI’s formand er Madeleine Albright, tidligere amerikansk udenrigsminister. Generalsekretæren for MCJ, Davis Jose Nicaragua Lopez, grundlægger af organisationen, er også koordinator for NDI i Nicaragua og aktiv i en række lignende organisationer i Nicaragua og El Salvador.

Uddrag fra NDI-webstedet: “The Civic Youth Movement (MCJ) har været en del af et NDI-projekt, der startede i 2015 med det formål at udvide ungdomslederskab og politisk engagement ved at yde praktisk træning i organisatoriske teknikker. Adskillige af gruppens medlemmer er kandidater fra programmet for ledelse og politisk adfærd (CLPM), som NDI har støttet i samarbejde med nicaraguanske universiteter og civilsamfundsorganisationer.”

Yerling Aguilera er fra Polytechnic University (UPOLI) i Managua og har specialiseret sig i forskning om revolutionen og den feministiske bevægelse. Hun har også været ansat og konsulent for IEEPP i Nicaragua, som arbejder for at styrke de politiske, statslige og sociale aktørers kapacitet til en bedre informeret offentlighed gennem kreative og innovative tjenester. IEEPP har modtaget støtte fra National Endowment for Democracy (NED) i alt 224.162 dollars mellem 2014 og 2017.

Madelaine Caracas deltager i den nationale dialog, der for øjeblikket finder sted i Nicaragua. Hun er også aktiv i den feministiske og miljømæssige bevægelse.

Fra 2015 har USA udvidet sin støtte til Nicaragua, især gennem støtte til ledelseskurser og penge til unge i universiteter, skoler, ngo’er og politiske partier. Organisationer, der arbejder med feministiske bevægelser og kvinder, menneskerettigheder og miljø, har været prioriteret.

Dette fra NDI-websitet: “For at sikre, at den næste generation af ledere vil være rustet til at styre demokratisk og transparent, har NDI siden 2010 samarbejdet med nicaraguanske universiteter og civile organisationer for at lede et lederskabsprogram for unge, der har hjulpet med at forberede mere 2.000 ungdomsledere, nuværende og fremtidige i hele landet. NDI har også bidraget til Nicaraguas bestræbelser på at øge kvinders politiske deltagelse og initiativer til at reducere diskriminering af LGBT-folk, samt at dele de bedste metoder til overvågning af valgprocesser.” Er udenlandsk indblanding i demokrati og valg godt for Nicaragua, men uacceptabelt for USA og Danmark?

Det er også interessant at sammenligne, hvad der sker i Nicaragua med, hvad der sker i andre lande. NDI arbejder også i Venezuela, også med undergravende aktiviteter. Aktiviteten i USA og NDI i Latinamerika skal sammenlignes med diskussionen om indblanding i valghandlingerne i USA, Danmark eller Europa. Ville disse lande for eksempel acceptere, at Rusland danner og støtter organisationer, som træner politiske ledere i Danmark eller USA?

Dette er, hvordan det NDI beskrive sine aktiviteter i Venezuela på sin hjemmeside. “NDI begyndte at arbejde i Venezuela i midten af ​​1990’erne, som svar på anmodninger om at udveksle internationale erfaringer på komparative tilgange til demokratisk regeringsførelse. Efter lukning af sine kontorer i Venezuela i 2011, har NDI fortsat med – baseret på anmodninger – at tilbyde materielle ressourcer til de demokratiske processer, herunder internationale tilgange til valgs gennemsigtighed, overvågning af politiske processer og borgerlige og politiske organisation, og instituttet fremmer dialog blandt venezuelanerne og deres borgerlige og politiske ligemænd og politikere på et internationalt plan om emner af fælles interesse.”

Organisationer fra USA arbejder for udvikling af demokrati og udenlandsk indblanding i Nicaragua. Ifølge dets hjemmeside har Instituto Democratico Nacional (NDI) 2.000 unge ledere i Nicaragua. The National Foundation for Democracy (NED) er en anden organisation, der ifølge sin egen version af begivenheder siden 1990’erne har været dedikeret til at gøre det arbejde, som CIA plejede at gøre i hemmelighed. Det fremmer destabiliseringen af andre lande. NED arbejder sammen med en række andre organisationer, medier, hjemmesider og ngo’er i Nicaragua. Officielt udgjorde støtten til Nicaragua 4,2 millioner dollars mellem 2014 og 2017.

USAID arbejder officielt med medicinsk- og katastrofehjælp, men NDI og NED støtter en række organisationer, der arbejder med spørgsmål vedrørende kvinder, børn, miljø og menneskerettigheder. På deres hjemmeside skriver de, at de vil “fremme demokrati ved at træne unge og nye ledere og give dem teknisk hjælp, så de styrker borgernes deltagelse og forbedrer lokalt lederskab.” De siger ikke, hvis demokrati de vil styrke: om det er USA’s og CIA’s demokrati-vision  eller om det nicaraguanske folks.

Tidligere arbejdede USAID i Bolivia, men blev udvist i 2013 for at gennemføre destabiliserende aktiviteter. I samme forbindelse blev en dansk organisation (IBIS) også udvist. Det betyder ikke, at organisationen nødvendigvis er involveret i ulovlige aktiviteter, men at den fungerede med en organisation, der modtog penge fra USA. USAID arbejder også i Venezuela, og siger også, at det arbejder for at styrke “civilsamfundet.” Dens budget i Venezuela i 2015 var USD 4,25 mio. Dens partnere i Venezuela er bl.a. Freedom House og NDI.

Hvem vil skabe forandring i Nicaragua? Og vil det være voldeligt eller gennem valg? USAID, NDI og NED har omfattende aktiviteter i Nicaragua, med tusindvis af aktivister uddannet til at “ændre samfundet” og hundredvis af ngo’er, universiteter og politiske partier, der modtager penge og materiale til disse organisationer. USA deltager i denne proces, og deres interesser er at destabilisere den demokratisk valgte sandinistiske regering.

At tro på, at USA ikke er involveret i optøjerne i Nicaragua, er naiv. Situationen i Nicaragua er alvorlig og dialog for fred er nødvendig. De ansvarlige for volden, de kriminelle ildspåsættelser, optøjer, ødelæggelser og plyndringer må stå til ansvar, både på demonstranternes side og på siden af de politiske grupper af unge og de ansvarlige politikere. Hvis, som de studerende siger, at Daniel Ortega har beordret politiet til at skyde for at dræbe, må de gå videre og få præsidenten retsforfulgt. Og hvis der har været udenlandsk indblanding i Nicaraguas indre anliggender, må der reageres mod dette. Mange ting kan ændres til det bedre i Nicaragua, men det skal være nicaraguanernes selv og ikke USAs penge og dagsorden, der bestemmer ændringerne.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.