Valg i Mexico: Lopez Obrador er en klar favorit

De seneste opinionsundersøgelser i Mexico viser, at den venstreorienterede kandidat Andres Manuel Lopez Obrador ikke er til at stoppe på sin vej til en sejr i dette års præsidentvalg der afholdes den 1. juli. En opinionsundersøgelse foretaget af dagbladet Reforma har han en to til en margen over sin nærmeste udfordrer, det konservative partis Ricardo Anaya. Ikke alene har han et større forspring, men det fortsætter med at vokse. En undersøgelse foretaget af Parametría viser, at Lopez Obrador gik seks procent frem i kun sidste måned. Når man ser på Reforma’s og Parametría’s opinionsundersøgelser kan de ikke slå ham, selvom man lægger stemmerne fra de tre andre kandidater sammen. Det vil kun være 47,2 procent, mens Lopez Obrador er på 52,8 procent.

Det er stadig ikke sikkert om Morena, det nationale regenerationsparti, ledet af Lopez Obrador vil få et absolut flertal i kongressen, men det vinder frem. Partiet fører eller er stærke kandidater til at vinde fire og nogle siger i op til otte ud af ni guvernørposter som er på valg samtidig.Reforma-undersøgelsen fandt også, at hele 77 procent af befolkningen mener, at den nuværende præsident, Piña Nieto, har gjort et dårligt arbejde med at lede landet. 

Mange eksperter bruger dette til at argumentere for, at det i alt væsentligt er en proteststemme. Men det går endnu dybere end blot at stemme for noget nyt. Reaktionen mod Peña Nieto er en reaktion mod den økonomiske og sikkerhedsmæssige politik, som har domineret Mexico i det sidste årti. Dette forklarer også, hvorfor ingen anden kandidat har været i stand til at præsentere sig som et alternativ, der kan samle de utilfredse. 

Den første frustration er den neoliberalistiske økonomiske politik. Ikke alene har den ført til vedvarende lav vækst, afbrudt af lejlighedvise kriser, den har også forøget uligheden. Mexico har milliardærer på Forbes-listen og mere end halvdelen af befolkningen lever i fattigdom. 64 procent af de udspurgte, sagde at den økonomiske situation for deres familier er blevet værre i løbet af det sidste år. For det meste bliver de fattiges økonomi holdt oppe af penge fra familiemedlemmer, der er tvunget til at udvandre.

Folk ønsker også at ændre sikkerhedspolitiken, som har medført at mere end 200.000 døde siden krigen mod narkotika begyndte og mellem 35.000 og 100.000 forsvundne. Narkokrigen er importeret fra USA gennem hjælpepakken kaldet Merida-initiativet, der er baseret på selektivt at fjerne de såkaldte “kingpins”, er en direkte årsag til den forøgede vold og pengeafpresning i landet. Fragmenteringen af kartellerne har ledt til at mindre grupper terroriserer de mindre samfund, hvor de kontrollerer “pladsen” ofte i hemmelig forståelse med politi of militær, som er sendt ud for at bekæmpe dem. Lopez Obrador har lovet at ændre den politik ved at fremhæve sikkerhedspolitiken, selvom detaljerne er mangelfulde.

Dele af forretningslivets elite med tætte kontakter til det regerende parti har lanceret en indædt bagvaskelseskampagne, baseret på truslen om økonomisk og finansiel ustabilitet, hvis Lopez Obrador vinder. Men i dette, hans tredje forsøg på at blive præsident, har hans hold omhyggeligt konstrueret alliancer med indflydelserige forretningsledere, der har interesser på det svækkede hjemmemarked eller som lider direkte på grund af de store mængder af penge, som bliver skummet af økonomien ved korruptionen, som anslås at være mellem to og ti procent af bruttonationalproduktet.

 

Hold dig orienteret om de seneste nyheder om Mexico af den international analytiker Laura Carlsen i hendes program Hecho en América, hendes updates om præsidentvalget i Mexico er på engelsk.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.