Nicaragua: Regering og opposition indgår 6-punktsaftale

Nicaraguas regering og dele af oppositionen – Civic Alliance – har nået en seks-punktsaftale efter flere forhandlingsrunder fredag.

Begge sider hævdede betydelige sejre ifølge embedsmænd, der deltog i mødet.

Udenrigsminister Denis Moncada, regeringens hovedforhandler, sikrede et tilsagn fra oppositionen om at fjerne vejafspærringer, som havde gjort flere af landets hovedveje ufremkommelige. Han var også i stand til at opnå en forpligtelse fra oppositionen til at afslutte en række voldelige aktioner, som de og mæglerne – Episkopalkonferencen – anerkendte i det store og hele var blevet drevet af anti-regeringsdemonstranter.

“Rundbordsdialogen udsender et opfordring for at stoppe ​​alle former for vold og trusler, uanset deres kilde”, bekræftede en officiel erklæring udgivet af mæglingskommissionen. I løbet af de voldelige uger blev mindst 150 mennesker dræbt, blandt dem medlemmer af oppositionen, regeringstilhængere og statens sikkerhedsstyrker.

Punkt 6 i aftalen fastlægger en “plan … for fjernelse af vejspærringer af verifikations- og sikkerhedskommissionen, der vil fremme opretholdelsen af ​​et miljø af fred og sikkerhed.”

Oppositionen fik regeringen til at acceptere at “opfordre til, at Den Interamerikanske Menneskerettighedskommission er til stede”, der har til opgave at undersøge alle dødsfald og voldshandlinger siden starten af ​​Nicaragua’s politiske krise i midten af ​​april.

Regeringen indvilligede også i at sende invitationer til De Forenede Nationers Højkommissær for Menneskerettigheder, embedsmænd fra Den Europæiske Union og Organisationen af ​​Amerikanske Stater for at etablere en øjeblikkelig tilstedeværelse. Den var også enig om oprettelsen af ​​verifikations- og sikkerhedskommissionen dannet af repræsentanterne for det nationale dialogudvalg med medlemmer fra kirken og medlemmer af det internationale samfund som observatører. Kommissionen har til opgave at verificere, at der er et miljø af fred og sikkerhed for alle nicaraguanere.

Parterne genoptog dialogen tre uger efter at den blev standset den 23. maj, da oppositionen krævede, at den nicaraguanske præsident trådte tilbage, inden hans mandat udløb i 2021. Moncada kaldte kravet for et kup, og embedsmænd har nægtet at medtage det i de aktuelle forhandlinger.

Dialogen fortsætter lørdag for at diskutere, hvad kirken har kaldt “demokratiseringsprocessen”, nemlig dens forslag om tidlige valg og gennemførelse af politiske reformer.

Den nicaraguanske politiske krise begyndte i midten af ​​april, da demonstranterne gik på gaden i protest mod socialsikrings-reformer, som forsøgte at overvinde systemets finansielle krise ved at øge bidraget fra både ansatte (0,75 procent) og arbejdsgiverne (3,5 procent) for at undgå at hæve pensionensalderen.

Præsident Ortega trak reformen tilbage for at undgå en voldsspiral, men modstandernes krav blev flyttet fra social sikring til regeringens fjernelse.

Kilde

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.