Nicaragua: 9 dræbt i den seneste runde af oppositionsledet vold på trods af dialog

Til trods for en aftale mellem Nicaragua’s regering og oppositionsgrupper, der lovede at afholde sig fra vold, krævede angreb mindst ni livet mellem fredag og lørdag alene.

Nicaragua’s brandvæsen rapporterede, at en brand var påsat et tre-etages hus i Managua’s Karl Marx-kvarter. Syv mennesker blev dræbt i den brand, herunder fire voksne og tre børn.

Ifølge en erklæring fra brandvæsenet fortalte naboer dem, at en gruppe af maskerede vandaler smed Molotov-cocktails ind i huset, der forårsagede ilden. Det store hus, der blev brugt til at opbevare madrasser og andre ting, blev hurtigt antændt.

Lørdag begyndte regeringen og oppositionen den anden dag i den nationale dialog, formidlet af den katolske kirke. Under rundbordssamtalerne forsøgte kritikere af Daniel Ortega’s regering at placere skylden for branden på regeringen og hævdede, at det var Ortega’s tilhængere, der nedbrændte huset sammen med familien.

Oppositionspolitikeren Carlos Tunnermann sagde, “regeringen opfylder ikke de aftaler, der er lavet her ved dette bord.”

Nicaraguas udenrigsminister, Denis Moncada, læste brandvæsenets erklæring, hvor de rapporterede: “naboer fra sektoren forklarede, at maskerede kriminelle, der havde belejret i nabolaget i uger, smed Molotov-cocktails inde i huset, der startede ilden.”

Senere erklærede en politi-rapport, at kommunearbejdere, politi og naboer, der fjernede vejspærringer, blev angrebet af maskerede kriminelle, som skød på dem og dræbte Francisco Arauz og Antonio Fernandez. Rapporten siger, at deres kroppe blev brændt ved hjælp af benzin og dæk.

Det er kun de seneste tilfælde af oppositionsledet vold i Nicaragua, på trods af oppositionens insisterer på, at de demonstrerer fredeligt. Fotos og video af maskerede demonstranter, som benytter sig af hjemmelavede mortere og Molotov-cocktails blev offentliggjort på sociale medier lørdag. Der er også flere rapporter om oppositions-demonstranter, der angriber offentligt ansatte, herunder sundhedspersonale, og brænder offentlige bygninger og sandinist-bygninger.

Torsdag aften, på tærsklen til en ny runde af samtaler blev to sandinister, Ulises Santiago og den 15-årige Nixia Jockin myrdet i en mordbrandsangreb mod et FSLN-kontor i Bilwi.

I tirsdags resulterede et angreb på regeringstilhængere i byen Jinotepe i drab af to historiske sandinist-talsmænd, Marcos Gutierrez og Guillermo Mendez.

Tidligere på måneden brændte maskerede oppositionsgrupper regeringskontorkomplekset kaldet German Pomares i Leon, og i byen Masaya angreb oppositionsstyrkerne offentlige sundhedsarbejdere.

“Vi blev standset af 20 vandaler nær Pochotillo, med mortere,” sagde Dr. Silvio Navarro fra sundhedsministeriet: “Vi kunne ikke passere: de omringede os, de trak os ud, truede med at dræbe os og straks fortsatte med at afbrænde køretøjet.”

Desuden har de landsdækkende vejspærringer skabt et knaphedsproblem, som påvirker alle nicaraguanske familier.

I maj blev den samme dynamik af voldelige angreb anvendt mod regeringsbygninger, embedsmænd og formodede eller åbenhjertige regeringstilhængere.

Den 30. maj organiserede oppositionsgrupper en række voldelige protester, som ødelagde flere bygninger, sårede mange og dræbte mindst fem.

Før dette angreb en oppositionsgruppe bevæbnet med hjemmelavede mortere en sandinistkaravane på vej til Managua på Mors Dag og dræbte to og sårede mindst 12 personer, herunder politibetjente.

Indtil videre har den nationale dialog, der promoveres af Nicaragua’s biskopskonference, ikke haft nogen positiv effekt med at begrænse dødsfaldene.

Den nicaraguanske politiske krise begyndte i midten af april, da demonstranterne gik på gaden i protest mod socialsikrings-reformer, som forsøgte at overvinde systemets finansielle krise ved at øge bidraget fra både ansatte (0,75 procent) og arbejdsgiverne (3,5 procent) for at undgå at hæve pensionensalderen.

Præsident Ortega trak reformen tilbage for at undgå en voldsspiral, men modstandernes krav blev flyttet fra social sikring til regeringens fjernelse.

Kilde

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.