Den amerikanske regering praler af “at lægge grunden til opstanden” i Nicaragua

Mens nogle korporative medier har skildret den voldelige protestbevægelse, der greb Nicaragua som en progressiv græsrodsopstand, har landets egne studenterledere antydet noget andet.

I begyndelsen af juni rejste Nicaragua’s ledende unge aktivister på en rejse til Washington på den amerikanske regeringsfinansierede højrefløjsgruppe Freedom House’s regning. De nicaraguanske studenterledere var der for at bede Donald Trump og andre højreorienterede amerikanske embedsmænd om at hjælpe dem i deres kamp mod den nicaraguanske præsident Daniel Ortega.

På udflugten til den amerikanske hovedstad stillede de unge aktivister op til foto-ops med nogle af de mest berygtede neokonservative i den amerikanske kongres: senatorerne Ted Cruz og Marco Rubio og Rep. Ileana Ros-Lehtinen. De nicaraguanske studenterledere blev også gelejdet til møder med de øverste embedsmænd i udenrigsministeriet og den amerikanske regering soft-power-organisation USAID. Der blev de forsikret om, at de ville få Washington’s fulde støtte.

En måned før studenternes protestmøder med ultra-konservative lovgivere i Washington, hævdede en publikation finansieret af den amerikanske regerings regimeskifteafdeling, NED (National Endowment for Democracy), uden omsvøb at organisationer, der støttes af NED, har brugt år og millioner af dollars “til at lægge grunden for opstanden” i Nicaragua.

Denne artikel, der åbent pralede af amerikansk indblanding, blev offentliggjort på det Latinamerika-fokuserede nyhedswebsite  Global Americans, og var forfattet af den amerikanske akademiker Benjamin Waddell, den akademisk direktør for School of International Training i Nicaragua. Efter offentliggørelsen af dette, erstattede Global Americans udtrykket “insurrection” med det mere uskadelige ord “change.” Den oprindelige overskrift kan dog stadig ses i artiklens URL.

Trods den kosmetiske ændring giver Waddell’s artikel en bemærkelsesværdig, åbenbar vurdering af virkningen af National Endowment for Democracy’s vedvarende investeringer i det nicaraguanske civilsamfund. Forfatterens konklusioner gentog utilsigtet den nicaraguanske præsident Daniel Ortega’s og hans tilhængeres udlægning, der har beskrevet protesterne som et omhyggeligt iscenesat plot, der støttes af Washington.

“Den internationale presse har skildret den hurtige eskalering af civil uro i Nicaragua som en spontan eksplosion af kollektiv utilfredshed, udløst af regeringens ændringer i det insolvente sociale sikringssystem og har rødder i mere end et årti’s autoritært styre af familien Ortega-Murillo” skrev Waddell. “Og mens de underliggende årsager til uroen er forankret i dårlig regeringsførelse og korruption, bliver det mere og mere klart, at den amerikanske støtte har bidraget til at spille en rolle i at opretholde de nuværende oprør.”

I en anden slående passage konkluderede Waddell: “NEDs nuværende engagement i at udvikle civilsamfundsgrupper i Nicaragua kaster lys på kraften af transnational finansiering for at påvirke politiske resultater i det 21. århundrede.”

En historie om indblanding

NED er en førende agent for den amerikanske Soft Power, der har blandet sig i andre landes anliggender siden starten på den kolde krigs højdepunkt i 1983. Den første succes fandt sted i Nicaragua, hvor den var med til at udvikle anti-sandinistiske medieorganer som avisen La Prensa gennem PRODEMCA, der også var skjult finansieret af allierede Oliver North.

I 1990 blev sandinisterne besejret ved præsidentvalget af højrekandidaten Violeta Chamorro, hvis familie ejede La Prensa. Chamorro’s sejr repræsenterede kulminationen på næsten 16 millioner dollars i NED-tilskud til anti-sandinistiske politiske partier og medier.

“Meget af det, vi gør i dag, blev skjult for 25 år siden af CIA,” udtalte Allen Weinstein, en grundlægger af NED, i 1991.

I de efterfølgende år har NED og dets partnere medvirket til at påvirke valg til fordel for højre-neoliberale kandidater i Rusland og Mongoliet i 1996; fremkaldt et kup, der fjernede Haiti‘s demokratisk valgte præsident Jean Bertrand Aristide fra magten; og kanaliserede millioner for at fjerne Venezuela’s socialistiske regering, en løbende indsats komplimenteret med knusende amerikanske sanktioner.

De protester, der er udbrudt i Nicaragua, har bragt NED’s indflydelse i fokus igen. Ifølge Waddell har NED brugt 4,1 millioner dollar i landet siden 2014 og hjulpet med at udvikle 54 grupper til store spillere på den politiske scene og “lægge grunden til opstanden.”

Det USA-støttede netværk bag protesterne

Den uro, der har lammet Nicaragua, blev udløst af præsident Daniel Ortega’s meddelelse om reformer til det næsten konkursramte sociale sikringssystem. Den Internationale Valutafond og en lokal forretningsparaplyorganisation havde insisteret på ændringer, der ville have hævet pensionsalderen og gradvist privatiserede sundhedsklinikker, der truede nogle af de mest betydningsfulde gevinster i sandinist-revolutionen.

Da Ortega modsatte sig et forslag, der ville have krævet et større bidrag til systemet fra virksomheder og pensionister, med virksomhedsejere, der betalte hovedparten, eksploderede en sektor af offentligheden. Den vrede reaktion på Ortega plan, forstærket med intensiv dækning af oppositionsmedier, blev gnisten til bølgende protester, der har sat landet i brand – i mange tilfælde bogstaveligt talt.

De mest synlige ansigter i anti-Ortega-bevægelsen har ikke været pensionister, der er påvirket af socialsikringsreformerne, men studerende fra byerne, der søger en total sejr. De har smedet en alliance med de traditionelle højreorienterede modstandere af sandinismen sammen med en marginal sektor af tidligere sandinister, der er fremmedgjort af Ortega’s hurtige konsolidering af magten.

I mellemtiden har maskerede mænd, der fremstiller hjemmelavede mortere og skydevåben, dannet frontlinjen med vejafspærringer, der allerede har drænet Nicaragua’s økonomi med omkring 250 millioner dollars i omsætning. Hidtil er omkring 170 mennesker blevet dræbt i kaoset. Da dødsofrene er på begge sider, synes tale om en ny borgerkrig som en mere end fjern mulighed.

Siden uroen begyndte, har NED truffet foranstaltninger for at skjule navnene på de grupper, som den finansierer i Nicaragua, med den begrundelse, at de kunne få repressalier fra regeringen. Men de vigtigste modtagere af støtte fra Washington var allerede velkendte i landet.

Hagamos Democracia eller Lad Os Lave Demokrati er den største modtager af NED-finansiering og har modtaget over 525.000 dollars i tilskud siden 2014. Gruppens præsident, Luciano Garcia, der fører tilsyn med et netværk af journalister og aktivister, har erklæret, at Ortega har forvandlet Nicaragua til en “mislykkede stat” og krævede hans øjeblikkelige fratræden.

Det Managua-baserede Institut for Strategiske Studier og Offentlig Politik (IEEPP) har modtaget mindst 260.000 dollars fra NED siden 2014. Tilskuddet er øremærket til støtte for IEEPP’s arbejde i træningsaktivister om at “opmuntre debat og generere information om sikkerhed og vold.” Finansieringen har også dækket bestræbelserne på at overvåge “øget tilstedeværelse af Rusland og Kina i regionen”, en indlysende prioritet for Washington.

Så snart de voldelige protester mod Ortega blev antændt, tog IEEPP-direktøren Felix Mariadiaga sin dagsorden ud i det åbne. Mariadaga, en tidligere World Economic Forum Young Global leder uddannet på Yale og Harvard, blev hyldet af La Prensa for at have “svedt, blød og græd sammen med de unge studerende, der har ført protesterne i Nicaragua, der fortsatte fra april til slutningen af maj.”

Adspurgt af La Prensa, om der var nogen vej ud af volden uden regimeskifte, var Mariadaga ligefrem: “Jeg kan ikke forestille mig en vej ud i dette øjeblik, der ikke omfatter en overgang til demokrati uden Daniel Ortega.”

“Vi har givet os selv et forfærdeligt image”

I juni ledte Mariadaga en oppositionsdelegation til Washington for at fordømme Ortega’s styre overfor Generalforsamlingen for Organisationen af Amerikanske Stater. Han blev ledsaget af Anibal Toruno, direktør for Radio Dario – en anden langtidsmodtager af støtte fra NED (PDF) og et af de vigtigste samlingspunkter for anti-Ortega-medier i den nicaraguanske by Leon.

Mens Mariadaga var i Washington blev han anklaget af det nicaraguanske politi for at lede et organiseret kriminelt netværk, der har myrdet flere personer under den voldelige uro, der har grebet landet. Mariadaga betegnede påstandene som “politisk forfølgelse” og en “latterlig beskyldning”, men udsatte sin tilbagevenden til Nicaragua. Det amerikanske udenrigsministerium bakkede op om ham med en erklæring.

Samtidig var en gruppe nicaraguanske studenterledere for anti-Ortega-protesterne i Washington for at lobbye Trump-administrationen for at få hjælp til at vælte deres lands leder.

Blandt de amerikanske embedsmænd til at modtage de studerende var USAID-direktør Mark Green. “Vi skal støtte dem, der står for ting, som vi skal tro på,” sagde Green om de studerende i et interview med McClatchy.

Bortset fra NED har USAID været den mest aktive promotor af regeringsskifte mod socialistisk orienterede regeringer i Latinamerika. I Nicaragua toppede USAID’s budget med 5,2 millioner dollar i 2018, med størstedelen af midlerne til uddannelse af civilsamfundet og medieorganisationer.

De nicaraguanske studerendes rejse til Washington var betalt af Freedom House, en amerikansk statsfinansieret NED-partner, hvis dagsorden typisk er i overensstemmelse med den amerikanske neokonservative højrefløj.

Freedom House lavede en rejseplan for de studerende, der kulminerede med en foto-op med nogle af de mest høgeagtige republikanere i Washington: senatorer Ted Cruz og Marco Rubio og Rep. Ileana Ros-Lehtinen.

Tilbage i Managua så en anden fremtrædende studenteleder, Harley Morales, med afsky på sine fællers optræden på Capitol Hill. “Det var forfærdeligt,” fortalte Morales avisen El Faro. “De (Cruz, Rubio og Ros-Lehtinen) er den ekstreme republikanske højrefløj. Vi er meget utilfredse med denne rejse; de blev betalt af USA og de blev påduttet en dagsorden. Vi har givet os selv et forfærdeligt billede. ”

Selvom han håbede på “en plan til at korrigere fejlen”, indrømmer Morales, at grebet af magtfulde eksterne interesser på de studerendes demonstranter strammedes. “Alle bevægelser har nu rådgivere”, beklagede han. “Movers og shakers. Børn af politikere, forretningsmænd … De har en meget klar politisk linje. ”

Kilde

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.