Aftale mellem kurdere og Assad kan være enden på USA’s engagement i Syrien

I over et år har meget af det nordøstlige Syrien fundet sig under de facto besættelse af USA og de Syriske Demokratiske Styrker (SDF). Det besatte område, der tegner sig for næsten en tredjedel af Syriens samlede landmasse og omfatter store dele af al-Hasakah, al-Raqqa og Deir Ez-Zor-regionerne, er i vid udstrækning blevet overvåget af SDF, en paraplygruppe af militser domineret af de kurdiske People’s Protection Units (YPG), som var forbundet med USA tidligt i konflikten.

Mens SDF tilsyneladende har haft fuldstændig kontrol over det besatte område – som kan opvise de fleste af Syriens olie-, gas-, ferskvands- og landbrugsressourcer – ser det ud til, at øget lokal modstand mod SDF’s kontrol over regionen, samt USA’s manglende beskyttelse af dets allierede andre steder i Syrien, har nu skubbet YPG til at genoverveje sin alliance med USA og overveje at alliere sig den syriske regering, ledet af den syriske præsident Bashar al-Assad.

Den tydeligste indikation nu på, at YPG’s forhold til den syriske regering er ændret dramatisk, kom på mandag, da Al Masdar News rapporterede, at YPG og den syriske arabiske hær (SAA) havde indgået en foreløbig aftale i al-Hasakah-regionen, der vil føre til øget SAA-indflydelse på områder under YPG-kontrol. Efter aftalen har YPG meddelt, at det vil fjerne alle plakater fra Abdullah Ocalan – en af grundlæggerne af Kurdistan’s arbejderparti (PKK), der er forbundet med YPG – fra områder under dets kontrol og vil også tillade SAA at genåbne rekrutteringskontorer i hele regionen. Aftalen kom som et resultat af de seneste forhandlinger mellem kurdiske og syriske embedsmænd i både Damaskus og Qamishli.

Denne aftale er imidlertid næppe afslutningen på det fremtidige samarbejde mellem YPG og SAA i området, da forhandlingerne fortsætter. Som Al Masdar bemærkede, er der i øjeblikket tale om nye samtaler mellem de to grupper med det formål at etablere fælles YPG/SAA kontrolposter i hele al-Hasakah regionen.

Aftalerne er en del af den syriske regerings større indsats for at overbevise kurdiske fraktioner i det nordøstlige Syrien til at opgive deres alliance med USA. Disse forhandlinger har til formål at overbevise kurderne om at samarbejde med SAA i hele Syrien og at give kontrol over de vigtigste grænseovergange til Irak og Tyrkiet til SAA.

Til gengæld har den syriske regering tilbudt at indkludere det kurdiske sprog i det syriske uddannelsessystem, overveje militærtjeneste i YPG som analogt med tjenesten i SAA og skabe en permanent stilling til en kurdisk embedsmand i den syriske stats olieministerium.

Omgruppering accelererer

De hidtil usete forhandlinger mellem YPG og den syriske regering kommer mindre end en måned efter, at lokale stammer fra al-Hasakah, Aleppo og Al-Raqqa-regionerne mødtes i den syriske regeringskontrollerede by Deir Hafer. Under dette møde udtrykte over 70 stammer – hvis territorium er helt eller delvis under besættelse af USA og SDF – deres forpligtelse til at genforene med den syriske stat, genoprette den syriske territoriale integritet og skabe en fælles militær styrke med SAA, og ville forsøge at fordrive de udenlandske tropper og militante fra Syrien. Under dette møde blev det meddelt, at denne fælles militære styrke ville direkte målrette SDF og amerikanske styrker i Syrien’s besatte nordøst.

Dannelsen af denne militærstyrke efterfulgte mindre indsatser, der blev lanceret tidligere i år af guerilla-agtige modstandsgrupper i det besatte Syrien, især i byen Raqqa, hvor lokale krigere målrettede amerikanske militære installationer i og omkring byen tidligere i år.

Men voksende lokal modstand mod kurdisk og amerikansk styre er kun en del af, hvad der motiverede YPG til at overveje en alliance med den syriske regering. En anden vigtig årsag er, at Assad for nylig hævdede, at den syriske regering snart ville vende sin opmærksomhed mod at “befri” det nordøstlige Syrien fra SDF og USA med magt, hvis indsatsen med at forhandle med det kurdiske flertal i SDF mislykkedes.

I et interview med RT udtalte Assad:

Vi vil bruge to metoder til at håndtere SDF: Den første, vi begyndte at åbne døre for forhandlinger – fordi de fleste er syrere. Og formentlig kan de lide deres land, de kan ikke lide at være marionetter for udlændinge – det er det, vi formoder. […] Vi stoler ikke på amerikanerne, så den ene mulighed er at leve med hinanden som syrere.”

Hvis forhandlingerne med SDF mislykkes, advarede Assad, at den syriske hær ikke ville have andet valg end at befri “områder, der er besat af SDF,” med amerikanerne eller uden amerikanerne. “Assad understregede dette punkt og udtalte:

Dette er vores land, det er vores ret, det er vores pligt at befri [disse områder], og amerikanerne skal forlade det. På en eller anden måde skal de forlade det.”

Realiteten ved at alliere sig med USA

Udover Assad’s løfte om at “befri” det nordøstlige Syrien fra SDF, uden hensyn til den amerikanske tilstedeværelse i regionen, varsler den seneste amerikanske svigten af sine allierede andre steder i Syrien dårligt for fremtiden for YPG-USA-alliancen, der har muliggjort besættelsen af det nordøstlige Syrien.

Da den syriske regerings offensiv for at genoptage Dara’a-regionen i det sydlige Syrien blev annonceret i sidste måned, advarede den amerikanske regering, at den ville reagere “afgørende” for at beskytte oprørsgrupperne i området, hvoraf nogle er finansieret og støttet af USA. Men så snart offensiven begyndte, sprang USA fra sit løfte til sine allierede grupper i regionen og advarede dem om de ikke at kunne forvente nogen hjælp fra USA til at afvise den syriske regerings offensiv. Som følge heraf forventes offensiven at resultere i en stor sejr for den syriske regering.

For de USA-allierede kurdere i det nordøstlige Syrien er Dara’a-offensiv en stærk indikation på, at USA næppe er en pålidelig allieret. Især efter at kurderne har mistet byen Afrin, efter at USA ikke har hjulpet YPG med at afvise en tyrkisk offensiv tidligere i år, følte mange kurdere sig “forrådt” af USA og begyndte at stille spørgsmålstegn ved YPG-USA-alliancen. Nu, hvor USA ikke beskytter sine allierede andre steder i Syrien, synes kurderne at have alle de indikationer, de har brug for, at USA højst sandsyligt ikke vil tilbyde dem militær beskyttelse mod tyrkerne eller den syriske regering.

Den nye aftale mellem kurderne og den syriske regering er en vigtig indikation på, at den amerikanske indflydelse i Syrien hurtigt aftager, og at dens kontrol over det nordøstlige Syrien snart kan være tabt. Selv om Trump-administrationen tilsyneladende har accepteret, at det kun er et spørgsmål om tid, inden USA er drevet ud af Syrien, vil rygterne om, at der forberedes false-flag kemisk våbenangreb, kunne sabotere den syriske regerings bestræbelser på at genoprette Syriens territoriale integritet og forhindre det USA-støttede mål om opdeling af Syrien.

Kilde

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.