Nicaragua: Demonstranter sætter ild til universitet og lægecenter

Urostiftere har sat ild til et universitet i Nicaragua på 39-årsdagen for ‘Repliegue Tactico’ (taktisk retræte) mod diktatoren Anastasio Somoza, bare timer efter at præsident Daniel Ortega gentog sin opfordring til at stoppe den vold, der har plaget landet siden april.

Vandaler tvang deres vej ind i Nicaragua’s nationale autonome universitet (UNAN) fredag, og satte ild til klasseværelser og brændte uddannelsesudstyr.

Demonstranterne satte også ild til et lægecenter og en universitetspavillon, ifølge lokale medier.

UNAN-embedsmænd udsendte senere en erklæring, der fordømte angrebet og truede med retssager mod de ansvarlige.

“I aften, den 13. juli er flere installationer og udstyr brændt og ødelagt i universitetetskomplekset “Ruben Dario”, siger udtalelsen.

“Vi holder vandalerne og de kriminelle grupper, der i mere end to måneder har taget vores kompleks med magt, ansvarlig for disse forbrydelser.

“Det skal bemærkes, at de med disse terrorhandlinger ødelægger kulturarv, der tilhører hele den nicaraguanske befolkning.

“Derfor vil vores universitet etablere passende juridiske veje til at bringe de ansvarlige for disse beklagelige handlinger til retsforfølgelse.”

Radio Nicaragua 905 rapporterede, at de mistænkte anses at være de samme personer, der er ansvarlige for et tidligere angreb på jubilæumsmarchen, som sårede ni mennesker.

Timer før, fortalte Ortega tusindvis af tilhængere, der deltog i marchen fra Managua til Masaya: “I dag minder vi om retrætens 39 års jubilæum. Denne retræte i heltenes og martyrernes navn, i dag dedikerer vi denne til kampen for fred i Nicaragua.

Da vi tog regeringsmagten i 2007, opnåede vi fred. Nu skal denne fred konsolideres. Længe leve fred!”

Så mange som 351 mennesker menes at have mistet livet, siden protesterne begyndte den 18. april, som reaktion på sociale reformer, der havde til formål at dække det nationale underskud. Disse protester blev hurtigt samordnet af US-sponsorerede højre-ekstremister, der søgte regimeskifte.

Ekstraordinært møde i OAS

I går var der også ekstraordinært møde i organisationen af amerikanske stater (OAS), hvor Nicaragua’s repræsentant fremlagde beviser for, at de såkaldte “fredelige” demonstranter er alt andet end fredelige. Se videoen fra mødet:

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.