Er trotskisme i Danmark pro-imperialistisk?

Den 5. maj i år læste jeg en artikel, Trotskyist Delusions, Obsessed with Stalin, the disciples of Leon Bronstein see betrayed revolutions everywhere, hvor Diana Johnstone fortæller om sit forhold til de trotskister, hun har mødt i sit lange liv. Hun værdsatte deres evne til at organisere modstanden mod krigen i Vietnam og deres mod til at kalde sig “kommunister” i USA. I de dage var de en klar opposition mod amerikansk imperialisme. 

Det første man lærer om trotskisme er, at den er splittet i rivaliserende tendenser. Nogle forbliver konsekvente kritikere af imperialistiske krige, især de som skriver for World Socialist Web Site (WSWS).

Andre har dog oversat det trotskistiske slogan om “permanent revolution” i håbet om, at enhver minoritetsopstand i verden skal være et tegn på den længe ventede verdensrevolution – især de, der får det godkendte øje fra mainstrammedierne. Oftere end at beklage USA’s indgriben, deltager de i at bebrejde Washington for ikke at intervenere tidligere på vegne af den påståede revolution.

En artikel i International Socialist Review (issue #108, March 1, 2018) med titlen “Revolution og kontrarevolution i Syrien” angiver så grundigt, hvordan trotskismen tager fejl, at det er værd at kritisere. Siden forfatteren, Tony McKenna, skriver godt og med åbenbar overbevisning er dette et godt eksempel på den trotskistiske tankegang.

Jeg vil dog her koncentrere mig om en anden mindretalsopstand, som trotskisterne omkring International Viewpoint, Socialistisk Information (hjemmeside for Socialistisk Arbejderparti) og dermed også Enhedslisten, da listen er fuldstændig domineret af trotskistisk tankegang, jeg behøver blot at nævne, at listen bakkede op om krigen mod Libyen i de første par uger af denne og krigen mod Syrien. 

Den 31. maj skrev Enhedslisten, Volden i Nicaragua må stoppes: 

“Det nicaraguanske regimes magtanvendelse mod politiske modstandere har nået nye højder. Med de seneste dages begivenheder er omkring 90 blevet dræbt.

Enhedslistens udenrigsordfører, Søren Søndergaard, siger:

– Det er nødvendigt, at det internationale samfund lægger pres på Ortega-regimet for at stoppe volden og finde en politisk løsning på de politiske og sociale problemer i landet.

Enhedslisten har bedt om, at situationen i Nicaragua bliver sat på det førstkommende møde i Udenrigspolitisk Nævn og har derudover stillet spørgsmål til udenrigsminister Anders Samuelsen om, hvordan regeringen har protesteret over regimets vold og bedt ham oplyse, hvilke unilaterale og/eller multilaterale initiativer regeringen vil tage for at forsøge at få det nicaraguanske regime til at ændre kurs.”

Et nyt projekt er sat i søen, massemediernes øjne er fokuseret på endnu en minoritetsopstand, som kan udnyttes til at vildlede folk til at tro at verdensrevolutionen er på trapperne. Allerede i maj måned stod det klart, at urolighederne i Nicaragua var iværksat af ngo’ere købt og betalt af den amerikanske regering. 

Socialistisk Arbejderparti, som nu er en del af Enhedslisten, fortsætter ufortrødent deres fortælling på deres hjemmeside Socialistisk Information, hvor seneste eksempel er Antikapitalistas, Fjerde Internationales organisation i den spanske stat, “ønsker at give udtryk for vores afstandtagen fra den undertrykkelse, som det autoritære Ortega-Murillo-regime udfører, og vise vores solidaritet med aktivister fra venstrefløjen, bevægelser og arbejderbefolkningen i almindelighed, som kræver social retfærdighed og frihed.”

Udtalelsen fra Antikapitalistas, som åbenbart ikke er antiimperialistisk, er hentet fra Socialistisk Arbejderpartis ideologiske venner i 4. internationale, International Viewpoint, hvor følgende artikel kan læses: Nicaragua in Pain, skrevet af Claudio Katz, som kommer med følgende bombastiske udtalelse:

“Begivenheder i de seneste måneder giver lidt plads til tvivl. En række sociale protester er blevet brutalt undertrykt. Nogle 350 fra kun den ene side er døde i hænderne på politi eller paramilitære styrker. I alle tilfælde var der skud mod ubevæbnede demonstranter, som reagerede på eller undslap fra angrebet, så godt de kunne.”

Men virkeligheden ser anderledes ud, når man går til kilderne. Lad os her se på nogle af dem, plus nogle kommentarer:

VIOLENT COUP FAILS IN NICARAGUA, US CONTINUES REGIME CHANGE EFFORTS:

og her Interview with Man Tortured by Catholic Priest — Nicaragua

An Exclusive Interview with Nicaraguan President Daniel Ortega

How Nicaragua defeated the right wing coup
Nils McCune and Max Blumenthal discuss the failed attempted coup in Nicaragua

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.