Hvad der virkelig skete i Nicaragua i 2018 – Myte og fakta. 2. del af 4

Vi kan alle være enige om mindst én ting: hvad der skete i Nicaragua i 2018 var hjerteskærende. Vi er måske uenige om tal eller kilden til tragedien. Men tabet af liv – de mange skader – grusomheder – det psykologiske traume – ødelæggelse af folks levebrød – ødelæggelse af økonomien – disse har haft varige virkninger på det nicaraguanske folk og andre, der elsker dem. 

Kan Nicaragua komme videre fra disse begivenheder? Et vigtigt skridt henimod helbredelse vil være for os alle at søge sandheden sammen. 

Læg venligst for et øjeblik til side, hvad du tror, du ved om konflikten i Nicaragua. Undersøg omhyggeligt fakta og argumenterne præsenteret nedenfor. Selvom de ikke er omfattende, er de tilstrækkelige til at få en tænkende person til at stille spørgsmålstegn ved, hvad der virkelig skete. 

Spørg også dig selv, hvad der kan være de forskellige aktørers motiver? Er det fornuftigt, at de ville handle på en bestemt måde i betragtning af deres holdning? 

Dette er anden artikel i en serie, Hvad der virkelig skete i Nicaragua i 2018 – Myte og fakta, på fire artikler om fire almindelige påstande om krisen i Nicaragua – påstande, der er beviseligt falske. Hver af disse myter modbevises af udvalgte fakta og argumenter.

MYTE nr. 2: Demonstranterne var fredelige (se f.eks. denne artikel i The Atlantic.) 

FAKT nr. 2: Mens nogle demonstranter faktisk var fredelige, var volden et fundamentalt grundlag for krisen udført af grupper i opposition til regeringen. 

Visse beviser for vold fra oppositionen blev leveret i det foregående afsnit, men der er meget mere. Et par yderligere eksempler på vold af oppositionen vil blive givet her.

Mordforsøg: UPOLI-studerende Verónica Gutiérrez’s interview og hendes deltagelse i en pressekonference blev tidligere nævnt. Hendes ven Leonel Morales, en anden UNEN-repræsentant, talte også kraftigt på pressekonference, og senere på den nationale dialog, mod ikke-studerendes overtagelse af universitetet og MRS-finansieringen af våben, der blev bragt til UPOLI . Som gengældelse blev han forfulgt af kriminelle bander. De trak ham ud af hans kærestes hus, slog ham, skød ham tre gange og lod ham ligge død i en grøft på siden af vejen. På mirakuløst vis blev han reddet og overlevede, efter han har gennemgået måneders medicinsk behandling. Taler fra sin hospitalseng, i denne video appellerede han til landet om at samles for at bringe freden tilbage til Nicaragua. 

Mord: I modsætning til påstandene fra oppositionen blev 48 af de 253 samlede bekræftede dødsfald sat i forbindelse med krisen identificeret som sandinister og 22 var politibetjente. Disse tal kan være overraskende for nogle læsere, fordi de står i modsætning til de 31 døde, der tilhørte “grupper af spontane demonstranter.” For de resterende 152 er der angiveligt ingen pålidelige oplysninger om deres politisk tilknytning. I alt tilskrives dødsfaldet på 140 mennesker ved de hundreder af vejspærringer, som oppositionen havde rejst over hele landet. (CVJP-rapport, side 6) 

Nogle velkendte sandinister synes, desværre, at være blevet myrdet på grund af deres støtte til FSLN. Lenin Mendiola blev for eksempel skudt og dræbt af væbnede kriminelle, der deltog i en oppositionsmarch i Matagalpa den 11. august, der begyndte ved katedralen.

Der er naturligvis andre rapporter udover CVJP-rapporten, og disse hævder andre antal dødsfald og omstændigheder. CVJP-rapporten er dog grundigt udarbejdet med detaljerede oplysninger om hver afdød person. Det samme kan ikke siges om nogle af de andre rapporter. 

Brandstiftelse: På den anden dag af protester angreb og afbrændte demonstranter også regeringsbygninger i flere byer. I løbet af de næste uger blev flere kommunale kontorer, offentlige radiostationer, universiteter og sandinisters huse afbrændt. Granada, Estelí, Masaya, León, Managua, Tipitapa, Diriamba og Chinandega blev blandt andet berørt. Den første dræbte universitetsstuderende den 20. april blev brændt, offer for brandstiftelse på CUUN-universitetet i León (dækket i detaljer af denne video på engelsk og spansk). 

Nogle i oppositionen har hævdet, at den nicaraguanske regering brændte sine egne bygninger. Påstanden er meningsløs. Landet havde været roligt, indtil protesterne brød ud. Hvad ville være motivet for regeringen til at være så selvdestruktiv?

I henhold til rapporten (side 31), der er offentliggjort af Kommissionen for sandhed, retfærdighed og fred (CVJP), inden juli 2018, “led 50% af kommunerne (84 ud af 153) alvorlig skade på den offentlige infrastruktur, i alt et beløb på næsten 28 millioner dollars. De kommuner, der var mest berørt af kriminelle grupper, var Masaya (27% af de samlede skader), Managua (19%) og Matagalpa (17%).” (Her er links til de spanske og engelske resuméer).

Snigskytter: Mens det nicaraguanske politi er blevet beskyldt for at skyde skarpt mod demonstranter, er der bevis for, at ikke-politi snigskytter blev brugt mod demonstranterne og politiet. For eksempel blev fredelige Mødre-dagsdeltagere den 30. maj tragisk skudt af snigskytter. Politiet blev beskyldt for disse mord, men kilden til skuddene blev faktisk ikke bestemt, og tyve politibetjente blev ramt af skud. En nylig dokumentar undersøger beviserne for, hvad der skete den dag.

Her er en beretning skrevet af en amerikaner, der bor sammen med sin nicaraguanske familie. Personlige oplysninger er fjernet for at beskytte alle involverede: 

”Vores nabo her…, som vi har kendt i årevis, er medlem af uropolitiet. Han fortalte os, at den dag, hvor spærringerne/barrikaderne blev fjernet …, at han var en af [antal], der var de første til at træde udenfor politistationen. Der var kun en vej ud. Da de trådte ud, var der en snigskytte på toppen af den [navngivne] bygning, som ventede på dem og begyndte at skyde dem, en efter en. Han var den eneste, der ikke blev skudt og måtte prøve at trække sine venner ud af farezonen. Den ene blev dræbt, og den anden overlevede heldigvis, men med store kvæstelser…. Efter kampene kunne de fange flere mennesker. Han sagde, at mange af dem var udenlandske bandemedlemmer, flest fra El Salvador. 

”… .Han sagde også, at i begyndelsen af protesterne blev de beskudt af demonstranter, og i mellemtiden kunne de se nogen skyde mod demonstranterne bagfra. Han sagde, at bortset fra rifler, pistoler og tunge våben, blev selv morterne større og mere sofistikerede, og at de lagde glas, søm og kugler i dem. Han viste mig striber på benene fra skud. Han sagde helt bestemt, at deres ordrer var ikke at bruge live ammunition. Han sagde, at de brugte gummikugler og tåregas. Ikke før beslutningen blev truffet om at fjerne barrikaderne [i midten af juli] brugte uropolitiet skarp ammunition.”

Der er andre beretninger om ikke-politi snigskytter i “At afvise sandheden”, rapporten, der svarer på Amnesty Internationals falske påstande om Nicaragua-krisen. 

Vejspærringer: Tidligt i den nationale dialog forsvandt ethvert håb om at nå til enighed indtil parterne gik i lukkede møder efter den indtrængende anmodning fra biskoppen af León, Bosco Vivas Robelo. Som et resultat af den private session, blev præsident Ortega enige om at trække politiet tilbage til deres kaserner, til gengæld for et løfte fra oppositionsledere om, at begynde at forhandle om fjernelse af spærringer på motorveje og ikke at bygge nye. Desværre opfyldte oppositionen ikke deres del af aftalen; mange flere vejspærringer blev opført med væbnede kriminelle grupper, der kontrollerede dem. Ortega holdt imidlertid sin del af aftalen; politiet forblev i deres kaserne i flere uger. 

I mellemtiden spredte volden sig desværre, i mangel på politi, især ved vejspærringerne. Oppositionsgrupper stoppede trafikken ved vejspærringerne på større hovedveje i over to måneder; disse blev til områder med ekstrem vold og kriminalitet, herunder kidnapning, tortur, mord, og endda brænde mennesker i live. De blev ofte opretholdt af betalte bandemedlemmer. 

Flere katolske biskopper, desværre, støttede vejspærringerne og brugte kirker til at skjule våben og kriminelle. Nogle præster var faktisk til stede under tortur. 

Vejspærringerne ødelagde økonomien, ikke kun for Nicaragua, men de omkringliggende lande. Over 400 lastbilchauffører fra forskellige mellemamerikanske lande blev holdt tilbage ved vejspærringer i Jinotepe i over en måned, ude af stand til at vedligeholde sig selv eller transportere deres varer til deres destination. Til sidst insisterede ambassadørerne fra deres lande og andre på et møde med præsidenten for de nicaraguanske lovgivere, Gustavo Porras. Situationen var blevet en international begivenhed, og ambassadørerne krævede, at den nicaraguanske regering gjorde noget for at befri truckerne og deres køretøjer. Indtil da var politiet selvfølgelig forblevet i deres kaserner efter præsident Ortegas ordre. Han besluttede at sende politiet for at rydde vejspærringerne, og kort efter blev hovedvejeneveje ryddet og modtog inderlig tak fra lastbilchaufførerne. 

Rapporten fra Kommissionen for sandhed, retfærdighed og fred (CVJP) indeholder en omfattende analyse af begivenheder relateret til vejspærringerne (side 17), samt vidnesbyrd fra ofre og overlevende. Dette inkluderer virkningen af de vejspærringer, hvor de fleste dødsfald fandt sted, og som blev brugt til “ulovlige aktiviteter og overdreven brug af vold ved at påføre legemsbeskadigelse, misbrug, røveri, ydmyge, krænke, dominere, torturere, ødelægge eller endda dræbe” ( side 21). 

Belejring af politistationer: Politistationer i to større byer, Masaya og Jinotepe, blev angrebet med morterer, Molotov-cocktails og skudvåben hver dag i over en måned, hvor politiet forblev i deres kaserner uden gengældelse, med ordre fra præsident Ortega om ikke at konfrontere ”demonstranterne.” 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.